Emilija eno leto ponuja računalnike, toliko jih je razdelila

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Računalniki burijo duhove in očitno bo tako še nekaj časa.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za digitalno preobrazbo smo, skoraj leto po javnem naročilu – 13.000 računalnikov je bilo v celoti prevzetih do sredine novembra 2023 – vprašali, kako napreduje razdeljevanje računalnikov, potem ko so ti dolgo časa stali v skladišču, garancijski rok pa je tekel v prazno. 

Odgovorili so nam, da je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, ki je pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter obravnava vloge in izdaja odločbe, do četrtka, 12. septembra popoldan, prejel 14.928 vlog za prejem računalnikov. "Do četrtka, 12. septembra popoldan, je bilo po zadnjem, tretjem javnem pozivu razdeljenih 2022 prenosnikov. Če tem prištejemo še prenosnike, ki smo jih razdelili 142 šolam, smo skupaj  razdelili okoli 5000 prenosnikov," so zapisali v odzivu za Žurnal24. 

Precej prahu je, potem ko so prenosniki več mesecev stali v skladišču, dvignilo tudi dejstvo, da se bo nekaterim računalnikom garancija morda iztekla, še preden bodo razdeljeni upravičencem. Ministrstvo smo povprašali, ali to drži. "Prenosnikom Lenovo se garancija izteče oktobra 2025, ostalim pa letos novembra," so zapisali in tako potrdili ugibanja medijev.

A očitno prejemnikom ob morebitnih okvarah kljub izteku garancije ne bo treba seči v žep. "V času izposoje popravila krije naš izvajalec, ki izvaja izvengarancijska popravila za računalniško opremo, ki je v lasti ministrstva za digitalno preobrazbo," so pojasnili za nas. Računalniki so sicer v izposojo dodeljeni za obdobje dveh let.

Tu sledi pomembna informacija, ki je marsikdo ni vedel. "Če je po zaključku tega obdobja knjigovodska vrednost računalnika enaka nič, javni sklad računalnik dodeli upravičencu v trajno last," so v odgovoru za Žurnal24 zapisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo. 

In kaj bi se zgodilo, če bi nekdo, ki je računalnik iz socialno ogrožene družine prejel, medtem pa bi že našel dobro plačano službo, ki bi družini oz. posamezniku omogočila precej bolj lagodno življenje? Bo takšen prejemnik računalnika le-tega moral vrniti, smo povprašali ministrstvo. "Vračanje računalnika ob morebitni spremembi socialnega položaja upravičenca z zakonom ni predvideno," so odgovorili. 

Sicer pa so se na ministrstvu v odzivu na ugotovitve KPK, ki je ugotovil več korupcijskih tveganj – več o ugotovljenih nepravilnostih pri naročanju računalnikov tukaj – odzvali skoraj tako, kot da z razpisom ne bi bilo nič narobe. "KPK ni ugotovila kršitve integritete, ni podala kazenske ovadbe ali uvedla prekrškovnega postopka zoper nobenega funkcionarja ali uslužbenca ministrstva," so zapisali v odzivu in dodali, češ da je KPK izdala zgolj štiri priporočila, "med katerimi je ministrstvo dva izpolnilo že marca letos, s spremembo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti".

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 14:04 17. September 2024.

    Še en mesec, pa bodo plačali nagrado 500 €, če boš vzel prenosnik in po izteku dveh let še 500 …

  • 13:12 17. September 2024.

    Naj pokaže golob enega direktorja, ki bi podpiral zanič delavca. Enega, pa ga ne bo našel.

  • 13:11 17. September 2024.

    Ne vem zakaj jo golob podpira.,ko je pa vsem jasno da dela zanič. Samo njemu ni, sumim, da je z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.