Polovica fizičnim osebam

Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Vlada je na dopisni seji odločala o podrobnostih glede prve ponudbe delnic NKBM, ki bo stekla v ponedeljek. Fizične osebe bodo lahko kupile kar 24,5 odstotka delnic.
Oglej si celoten članek

V ponedeljek se bo začela prodaja 49 odstotkov delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM). Mali delničarji (fizične in pravne osebe, ki niso dobro poučeni vlagatelji) bodo lahko interes za nakup delnic izkazali do 27. novembra, dobro poučeni institucionalni vlagatelji pa do 29. novembra. Cena za delnico NKBM se bo gibala od 20,5 do 27 evrov, končna cena znotraj tega razpona pa bo določena 30. novembra, torej po izteku vpisa.


"V vpisnem obdobju ne bo razlik med tistimi, ki bodo naročila vpisali prvi, in tistimi, ki jih bodo vpisali zadnji dan," je poudaril minister za finance Bajuk.© Žurnal24

 
Vsak bo lahko oddal le eno naročilo
Mali vlagatelji bodo svoja naročila lahko oddali od 19. do 27. novembra na 104 krajih po Sloveniji , in sicer v 66 enotah NKBM, 32 enotah Poštne banke Slovenije in šestih enotah Nove Ljubljanske banke. Postopek bo potekal tako, da bo vsak lahko oddal ponudbo, za koliko denarja želi kupiti delnice, in denar tudi vplačal. Ko bo postopek končan, bodo glede na povpraševanje dokončno določili ceno. Če bo zanimanja preveč, bo vsak dobil sorazmerni delež delnic, ki jih je želel, razliko v denarju pa bo dobil vrnjeno do 12. decembra. "V vpisnem obdobju ne bo razlik med tistimi, ki bodo naročila vpisali prvi, in tistimi, ki jih bodo vpisali zadnji dan," je poudaril minister za finance Bajuk, zato po njegovih besedah "ni potrebe, da že prvi dan vpišejo svoj interes". Mali vlagatelj bo za vsakih deset kupljenih delnic, če bo devet mesecev po nakupu, torej do 12. septembra 2008, še njihov lastnik, brezplačno pridobil še dodatno (eno) delnico NKBM.

 

Fizična oseba bo morala ob oddaji naročila predložiti identifikacijske dokumente in informacije o davčni številki ter o podatkih svojega transakcijskega računa. Naročilo bo možno oddati tudi za drugo osebo, vendar bo morala v tem primeru oseba, ki bo naročilo oddala, dodatno predložiti pooblastilo za vpis delnic Nove KBM, overjeno s strani upravne enote ali notarja. Zakoniti zastopnik pravne osebe pa bo poleg svojih identifikacijskih dokumentov potreboval izpis iz sodnega registra ter dokument z davčno številko in s številko transakcijskega računa.

Cilj je zagotovili stabilno lastniško strukturo banke
Institucionalni vlagatelji bodo interes za nakup izkazali ob predstavitvah, ki jih bodo NKBM, ministrstvo in njuna svetovalca, Citigroup in Nomura, pripravili v ponedeljek v Mariboru in Ljubljani, nato pa še po večjih svetovnih finančnih centrih. Ko bo postopek 29. novembra končan, bodo delnice NKBM porazdelili med njih glede na ponujeno ceno in naložbene ter geografske karakteristike ponudnika. Cilj je zagotovili stabilno lastniško strukturo banke, so poudarili na ministrstvu.

Formalnih omejitev, za kolikšni delež NKBM lahko izkažejo interes dobro poučeni vlagatelji, ni. "Vendar bomo njihove naložbe v NKBM razpršili in nihče ne bo dobil več kot tri odstotke banke. Če bi hoteli, da kdo dobi več, bi iskali strateškega partnerja," je zagotovil član komisije za privatizacijo NKBM Luka Vesnaver . Naloga svetovalcev pri prodaji pa bo tudi, da preverijo, kdo so kupci, in da v čim večji meri izključijo možnost, da bi delnice kupovale povezane osebe, je dodal.

Cena za delnico NKBM se bo gibala od 20,5 do 27 evrov. © iStockphoto

 
Cena še neznana
Ko bosta obe vpisni obdobji končani, bodo lahko glede na ponudbo določili končno ceno delnice. To bo potrdila vlada, je povedal Bajuk. Danes objavljeni cenovni razpon za delnico so na ministrstvu določili s pomočjo 14-dnevne preverbe izkazanega interesa pri institucionalnih vlagateljih na tujem in domačem trgu, in sicer pri 70 vlagateljih v devetih državah, ki se je končala v četrtek, pa je pojasnil predsednik komisije za privatizacijo NKBM Saša Prelič .

"Za to smo se odločili zato, ker se z delnico NKBM ni nikoli trgovalo in smo le tako lahko pridobili najbolj realno vrednost banke,"
je pojasnil. Ob tem je povedal, da zato oba vpisa potekata skupaj. "Institucionalni vlagatelji so na podlagi izkazanega interesa oblikovali ceno za delnico, ki bo enaka za male vlagatelje," je dejal. Postavljen cenovni razpon dosega 1,72- do 2,26-kratnik knjigovodske vrednosti delnice banke na 31. december 2006.

 

Cena delnice bo znana 30. novembra, koliko delnic je dobil vsak vlagatelj, pa bo znano do 4. decembra.

Od česa je odvisna druga faza privatizacije?
Država ima v lasti 90,4 odstotka navadnih delnic NKBM. Po končani prodaji 49 odstotkov delnic v obliki prodaje prek prve javne ponudbe delnic se bo odločila, kako bo izpeljala drugo fazo z možnostjo, da delež v banki še zniža, a na najmanj 25 odstotkov plus eno delnico, je povedal Bajuk. Praksa v svetu je, da se 180 dni po izvedbi prve javne ponudbe ne začenja drugih postopkov. "Po preteku tega obdobja se bomo na podlagi razvoja dogodkov in odziva na domačem ter tujem trgu, odločili, kako bomo izvedli drugi del privatizacije," je dejal minister.

Kupnina iz prodaje deleža v NKBM bo v skladu z zakonom namenjena znižanju javnega dolga ali novim naložbam v finančno premoženje in ne pokrivanju tekočih odhodkov države, so poudarili na finančnem ministrstvu. Sicer pa je tržna vrednost (za sto odstotkov banke) ob upoštevanju vrednosti kapitala ob koncu lanskega leta glede na cenovni razpon za delnico, ki ga je danes potrdila vlada, znašala od 478,8 do 630,7 milijona evrov.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.