Policisti bodo lahko preiskovali

Foto: Žurnal24 (Foto: null)
Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki deluje že več mesecev, ima končno tudi zakonsko podlago za delovanje. Danes so mu jo izglasovali poslanci v DZ.
Oglej si celoten članek

Poslanke in poslanci so po današnji razpravi z 48 glasovi za in 27 proti sprejeli dopolnitve zakona o policiji, ki določajo pogoje za delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada.

Poslanke in poslanci so po petkovi splošni razpravi danes zavrnili sveženj pokrajinske zakonodaje, ki so jo vložili v opozicijski SDS. Pri predlagani ustanovitvi 13 pokrajin in posebnem statusu Mestne občine Ljubljana gre namreč po mnenju poslanske večine za neprimeren koncept regionalizacije, ki je bil že strokovno zavrnjen.

V današnji razpravi o zakonu so koalicijske poslanske skupine dopolnitve podpirale, medtem ko so v opoziciji opozarjali na politizacijo policije, saj da je NPU podrejen neposredno ministru.

Koalicijski poslanci so sicer z večino glasov zavrnil vsa štiri dopolnila, ki so jih predlagali v SDS.

Notranja ministrica Katarina Kresal je pojasnila, da spremembe urejajo imenovanje in razrešitev direktorja NPU, pri izboru zadev, ki jih bo urad prevzel v obravnavo, pa bo direktor neodvisen, zatrjuje Kresalova.

Dopolnitve po njenih besedah urejajo tudi vključevanje zunanjih strokovnjakov v delo NPU, direktor pa bo moral zaradi preverjanja učinkovitosti o delu urada z letnimi poročili seznanjati državni zbor in vlado.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.