Pokončal lastno mamo: Ležala je na kavču, pod rožnato odejo, pretepena do smrti

Foto: D. M.
Foto: D. M.
Kočevcu Alešu Krošlju sodijo zaradi uboja lastne matere Nade. Na sodišče so včeraj prisilno privedli njegovega sina, ki pa se je pričanju odpovedal.
Oglej si celoten članek

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi včeraj morali zaslišati Timoteja D., sina 40-letnega Aleša Krošlja, obtoženega, da je med 30. novembrom in 2. decembrom lani usodno poškodoval svojo mater Nado Krošelj, prav tako pa tudi Dejana B., ki naj bi o dogodku nekaj vedel, ter sodnega izvedenca za medicino dr. Tomaža Zupanca. Ta se je opravičil zaradi službene poti, za Timoteja in Dejana, ki se vabilom za pričanje izogibata, pa je bila odrejena prisilna privedba, a so ju policisti vse dopoldne zaman iskali.

Oče si zasluži, da ga izpustite

Dejana, ki naj bi se zadrževal nekje na Koprskem, nazadnje niso našli, so pa v zgodnjem popoldnevu pred sodnico Klavdijo Bercieri pripeljali Timoteja, izsledili naj bi ga v Kočevju. Čeprav je deloval nekoliko omotično in zmedeno, je premišljeno izkoristil pravno dobroto, kar pomeni, da mu ni treba pričati proti družinskemu članu, in le dejal, da vztraja pri izpovedi iz preiskave: "Oče pa si zasluži, da ga izpustite."

Toda prav on je obvestil policiste, kaj se je zgodilo v bloku sredi Kočevja, in s svojimi tedanjimi izjavami obremenil Krošlja. Že polnoletni Timotej, ki je po razhodu staršev prevzel materin priimek, je k 67-letni babici in očetu prišel po tam shranjene zimske čevlje. V preiskavi je pojasnil, da je ov vstopu v stanovanje začutil sladkast smrad, kakršen naj bi vel od trupel, na sedežni garnituri pa zagledal mrtvo Nado, z rožnato odejo prekrito tudi čez glavo. "Ubil sem ti babico," naj bi mu rekel Krošelj skozi masko, ki jo je nosil na obrazu. Ob tem naj bi pokojno polival z ustno vodico, da bi ublažil vonjave, ter razmišljal, kako bi bilo v redu, če bi imel avto, da bi vanj naložil truplo in ga odpeljal. Nazadnje je zaključil, da tega svoji mami ne bi mogel narediti.

Foto: D. M. Aleš Krošelj Sledi pod nohti

Timotej, ki naj bi se bal očeta, in je številko 113 poklical šele potem, ko se je izmuznil iz stanovanja, je priznal, da so imeli vsi trije težave z drogo, celo Nada torej ni bila izjema. Ker je bila pokojnina delavke v tekstilni tovarni skromna, naj bi se z brezposelnim sinom Alešem pogosto sprla, praviloma ob nakazilu denarja konec meseca. Tako je bilo tudi 30. novembra, ko naj bi nekateri sosedje slišali njuno kričanje, po katerem je vse potihnilo.

Sodna obdukcija je pokazala, da je bila Nada mrtva najmanj 72 ur, umrla pa je zaradi krvavitve v možganih, čeprav je imela polomljeno tudi večino reber. Krošelj, ki krivde ni priznal, je psihiatričnemu izvedencu dr. Draganu Terziču povedal, da se ničesar ne spominja, ker se je pod vplivom alkohola, droge in benzodiazepinov odpravil spat. Ko se je zbudil, naj bi mamo zagledal mrtvo, poskus oživljanja ni bil uspešen.

Tožilec Sedin Kičin je prepričan, da po zbranih dokazih ni dvoma o krivdi Krošlja, ki je imel pod nohti tudi biološke sledi žrtve. Četudi bo spoznan za krivega, pa se lahko zanaša na pomembno olajševalno okoliščino: dejanje naj bi zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zavoljo neugotovljene duševne motnje in dolgoletnega uživanja drog ter alkohola.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.