Pokojnik naj izterja sam

Foto: Žurnal24 Damjan Kos je pojasnil, da gre za zakonodajo, ki ne omogoča uvedbe ustreznega po
Procedure. Svojcem ljudi, ki so umrli v tujini, stroškov zdravljenja ne morejo povrniti.
Oglej si celoten članek

Zavarovanje. Zavarovanec Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je po tridnevnem zdravljenju v Srbiji poleti tam umrl.

Hči pokojnika je po desetih dnevih zavodu predložila medicinsko dokumentacijo in račune za opravljene zdravstvene storitve v višini nekaj manj kot 350 evrov.

Njen zahtevek za povračilo stroškov so na ZZZS zavrnili, ker po zakonu o splošnem upravnem postopku ni pogojev, da bi o tem sploh odločali.

Od novembra bolje

Srbija. Primer pokojnika se je zgodil julija, od 1. novembra pa velja meddržavni sporazum, ki zagotavlja kritje nujnih zdravstvenih storitev Slovencem v Srbiji in Srbom v Sloveniji. Te se tako ne plačujejo več neposredno. Obseg pravic je sicer nekoliko manjši kot v Evropski uniji z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Ni zakonske podlage
Za povračilo stroškov zdravljenja v tujini se uporabljajo določila zakona o splošnem upravnem postopku.

“Če je zavarovana oseba uveljavljala zdravstvene storitve v tujini, zahtevo za povračilo stroškov pa so po smrti vložili njeni dediči, ni pogojev za uvedbo upravnega postopka in vsebinsko odločanje o zahtevi dedičev,” je pojasnil Damjan Kos z ZZZS.

Pravni nasledniki v tovrstnih primerih tako ne morejo biti stranke upravnega postopka, saj ne uveljavljajo svojih pravic, temveč pravice, ki bi šle pokojnemu zavarovancu, so razložili na zavodu in dodali: “Takšni primeri po naši oceni niso ravno pogosti.”

Raje komercialno
Če gre za države zunaj Evropske unije oziroma za tiste, s katerimi nimamo sklenjenega meddržavnega sporazuma, je Kos priporočil, naj ljudje sklenejo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Primer, podoben primeru pokojnika z začetka članka, bi se lahko zgodil tudi pri prometni nesreči, v kateri bi zavarovanec umrl.

“Posebno pozoren je treba biti, če se odpraviš v oddaljene kraje, na primer Indijo. Prevoz iz tujine v domovino, ki ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ga velja posebej zavarovati, lahko pri zapleteni poškodbi stane tudi deset tisoč evrov,” je opozoril Kos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.