Kmetijske pridelke oziroma živila v prometu mora spremljati certifikat, ki zagotavlja sledljivost. Ta mora biti na vpogled pri prodajalcu oziroma v trgovinah.
"Za ekološke kmetijske pridelke mora pridelovalec vnaprej pridobiti certifikat ene od imenovanih organizacij za kontrolo in certificiranje, ki preveri izpolnjevanje predpisanih pogojev. Ko so zahteve izpolnjene, pridelovalcu podeli certifikat," pojasnjuje Matjaž Emeršič z uprave za varno hrano.
Certifikat se podeli kmetiji, ne pa izdelku
Certifikat se podeli pridelovalcu ali predelovalcu kmetijskih pridelkov oziroma živil, torej kmetiji. "Na certifikatu pa je konkretno navedeno, za katere proizvode je bil certifikat izdan," poudarja Emeršič.
V Sloveniji za certificirane ekološke pridelke uradno uporabljamo oznako "ekološki". Dovoljeni sta tudi oznaki BIO in EKO in pomenita enako kot oznaka "ekološki". Tudi shema integrirane pridelave zahteva certificiranje pridelave po enakem postopku.
"Organizacija za kontrolo in certificiranje vsaj enkrat letno pri vsakem imetniku certifikata opravi kontrolo z namenom preverjanja spoštovanja predpisanih zahtev. Inšpekcija za varno hrano pa vsako leto vrši uradni nadzor nad delom imenovanih teh organizacij," pravi Emeršič.
Dam roko v ogenj če je kaj od tega kar se prodaja po tržnicah bio eko pa neuvoženega zavaja ibn …
.kdaj bodo pa avtočki spušali" bio ali eko ???
to nobeden nikoli ne bo vedel ker vsi zavajajo in lažejo. edino če sama gojiš veš kakšno zelenjavo ješ.<br />to …