Pojemo največ svinjine

Foto: Žurnal24 Kupujemo vse več zelenjave in perutnine, upada pa potrošnja žit, govejega mesa i
Hrana. Slovenci dobro preskrbljeni z mesom, manj z zelenjavo. Kuhar: višjih cen ni pričakovati.
Oglej si celoten članek

Samooskrba. Potrošnja zelenjave se je v zadnjih 10 letih povečala z 78 na 102 kilograma na prebivalca, a je bila v zadnjih 10 letih stopnja samooskrbe v Sloveniji najnižja prav pri zelenjavi (v letu 2009 le 38-odstotna), ugotavljajo na statističnem uradu.

Subvencije pred proizvodnjo
Agrarni ekonomist Aleš Kuhar ocenjuje, da višjih cen hrane, tudi zelenjave, kljub temu ni pričakovati.

Glavni krivec, da je stopnja samooskrbe v Sloveniji tako nizka, je tudi trgovina.
Aleš Kuhar, agrarni 
ekonomist

Po njegovem je nizka samooskrba rezultat nizke konkurenčnosti kmetijstva v Sloveniji, zato višje samooskrbe, kot jo zdaj dosegamo, niti ne moremo zagotavljati. "Država je skoraj dve desetletji kmetijstvo usmerjala stran od poslovnega načina delovanja. Glavnina kmetij se bolj ukvarja s pridobivanjem subvencij kot pa s trgom in proizvodnjo, kar je velika napaka. Menim, da so subvencije previsoke," pravi Kuhar.

Je pa statistični urad zaznal stabilnejšo stopnjo samooskrbe pri mesu (v letu 2009 83-odstotno), pri perutnini in konjskem mesu je bilo opaziti celo presežke. Upadla je sicer samooskrba svinjskega mesa, čeprav povprečen Slovenec od vsega mesa največ poje prav svinjine (kar 41 kilogramov od 94, kolikor jih v povprečju zaužije v celem letu).

Slovenci smo dobro preskrbljeni z vinom, še posebno s kakovostnim, kjer imamo celo presežke. Je pa potrošnja v zadnjih petih letih padla.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.