"Pravkar gledam predračun škode, ki jo je opravil monter. Samo v naših rastlinjakih je škode za okrog 15 tisočakov; podobna slika je pri vseh Obalnih pridelovalcih," nam pove direktor Kmetijske zadruge Agraria plus iz Kopra Robert Fakin. Seveda je ogrožen pridelek; če ne drugega, bo zamujal. Ravno zdaj je čas, ko se pripravljajo tereni in ko se že sadi določene sorte zelenjave, nekaj slednje je tudi pomrznilo.
"Če pristopimo k sanaciji takoj, bomo morda še rešili, kar se rešiti da. Ogrožene so predvsem solatnice," še pove Fakin. Podobne zime v zadnjih letih primorski pridelovalci ne pomnijo, gotovo bodo razmere vplivale na končno ceno zelenjave in sadja tudi pri nas.
"Izraziti mraz traja izrazito dolgo, poleg tega tako močne burje ne pomnimo najmanj deset let. Vendar ja, rekel bi, da se narava nekako normalno obnaša, to je normalna zima, ki pa je v zadnjih časih nismo bili vajeni, opustili smo obrambne ukrepe, kot je ogrevanje rastlinjakov. Čeprav, pri takšni burji, kot je zdaj, gotovo tudi to ne bi pomagalo," še poudari direktor KZ Agraria plus.
Višje cene že decembra
Na trgu cene seveda diktirata ponudba in povpraševanje. Cene so se zvišale že decembra, predvsem v drugi polovici meseca, in sicer zato, ker zelenjave praktično ni. "Glede tega je takorekoč hromljena vsa Evropa, tudi Italija in Španija," pojasnjuje Patricija Pirnat, vodja proizvodnje pri omenjeni kmetijski zadrugi. "Drastično se je podražila predvsem solata; še do decembra je nabavna cena znašala okrog evra in pol do dveh, danes je izpod treh evrov na veletržnicah ni." Kaj to pomeni za potrošnika? Prvič to, da je solate zelo malo, oziroma če je, je zelo draga.
Zadnja hladna fronta se je namreč prebila vse do Španije in Italije, kjer je v kombinaciji s poplavami na teh območjih pripeljala do tako imenovane "popolne nevihte", kot jo nazivajo kmetje, ki že opozarjajo na uničujoče pogoje za proizvodnjo zelenjave.
V zimskem času španska regija Murcija s svežo zelenjavo oskrbuje okrog 80 odstotkov evropskega trga; letos jim to ne uspeva. Izdatne padavine, ki so v zadnjih 30-tih letih najhuje prizadele območje Murcije je privedlo do tega, da so bili nekateri pridelovalci zelenjave prisiljeni slednjo naročiti iz ZDA, da bi tako oskrbeli svoje naročnike.
Phillipe Binard z organizacije Freshfel Europe s sedežem v Bruslju je v pogovoru za BBC ocenil, da bodo težave, s katerimi se soočajo pridelovalci, pripeljale do neizogibnega zvišanja cen zelenjave, in sicer od 25 do 40 odstotkov.
Kako kaže našim pridelovalcem?
Ali bomo slovenski potrošniki spomladi lahko kupovali lokalno zelenjavo, je še pod vremenskim vprašajem. "Vse je odvisno od mraza, vprašanje je, koliko časa bo še vztrajal. Zima je suha, tako da zemljišča vseeno kmetje lahko pripravljajo," nam pove Pirnatova s KZ Agraria plus. Hkrati dodaja, da je na tej točki vendarle še prezgodaj napovedovati, ali bo marca in aprila dovolj solate. Namreč tudi če se februarja otopli, bodo imeli kmetje na Obali spet težavo, če bo ta mesec izrazito moker. V tem primeru ne bodo mogli pripraviti zemljišč.
Vremenoslovec Brane Gregorčič z Arsa vsaj za prvo polovico februarja še ne napoveduje nove izrazito mrzle fronte, drugi del meseca je še pod vprašajem.
"Slovenskemu potrošniku bi svetovala, da ta čas prebije z drugo zelenjavo. Denimo zelja je dovolj, kislega in svežega, tudi repe. Menim, da je bolje izbrati slednje in lokalno kot pa solato, ki pride od daleč in katere cena je močno zasoljena," sklene Pirnatova ter malo za šalo malo zares doda še, da se nenazadnje pri taki prehrani tudi bolj uspešno zavarujemo pred virusi, ki so na pohodu.
barbara.barbic@zurnal24.si
Rabiš približno 10x količine solate pojest, da se naješ napram mesu in maščobam. Torej če je cena enaka, pomeni da …
"Pravkar gledam predračun škode, ki jo je opravil monter. Samo v naših rastlinjakih je škode za okrog 15 tisočakov; <br …
tako solato ki jo danes po trgovinah prodajajo je še pes ne povoha ... ne pa da bi jo še …