Po napadu: "Potrebovali bi najmanj 20 pravosodnih policistov"

Foto: Živa Zakšek Želel je samsko sobo.
Foto: Živa Zakšek Želel je samsko sobo.
V zaporu na Dobu sta se v tem tednu zgodila dva napada na pravosodne policiste.
Oglej si celoten članek

V prvem primeru je do napada prišlo v postopku odvzema računalnika obsojencu. V drugem primeru pa je obsojenec pravosodnega policista napadel "z odrivanjem vrat in ga poskusil napasti z uporabo vilic". Obsojenca so obvladali s pomočjo prisilnih sredstev in ga namestili v poseben prostor.

Vodja zavoda na Dobu Lidija Pezdir Ristič je povedala, da so takšni dogodki žal del vsakdana zaposlenih v zaporih. Pomembno pa je, da vsak tak dogodek analizirajo in poskušajo v prihodnje stvari izvajati na čim bolj varen način. 

Poudarila je, da se soočajo s kadrovsko stisko in da primanjkuje pravosodnih policistov. "Potrebovali bi najmanj 20 pravosodnih policistov," je poudarila. Kadrovska stiska ni nekaj novega, ampak traja že dlje časa. V teku so postopki za šest novih zaposlitev, objavljeni pa so tudi razpisi za nova delovna mesta. A kot je poudarila Pezdir Ristič, bodo razpis ponavljali že tretjič, saj se ne prijavi dovolj primernih kandidatov. 

V zaporu na Dobu, ki ima kapacitete za 540 obsojencev, je trenutno 596 obsojencev, za katere skrbi 145 pravosodnih policistov. 

Dob Napad v zaporu: Zapornik z nožem ranil policista

Oba napada sta še stvar preiskave, zato na vsa vprašanja še nimajo odgovorov. Zgodila sta se na oddelku, kjer je strožje varovanje.

Prvi napad se je zgodil v torek zjutraj, drugi pa zvečer. Policisti so morali uporabiti prisilna sredstva in obsojenca vkleniti. V drugem primeru so uporabili tudi plinski razpršilec. Po napadu so oba obsojenca namestili v posebni prostor, namenjen temu, da se obsojenec umiri. V tej sobi je obsojenec lahko do 12 ur, z možnostjo podaljšanja, če razlogi še niso prenehali, največ pa do 72 ur. 

Pravosodni policist, ki je posredoval v drugem napadu, je utrpel odrgnine in lažje poškodbe ter je še vedno bolniško odsoten. Poškodbe je utrpel tudi napadalec, ki so ga po pregledu zdravnika poslali na zdravljenje v splošno bolnišnico, od kjer se je v četrtek vrnil nazaj na prestajanje kazni. 

Po pobegu "Zapor je luksuzni hotel in mi služabniki zaprtih"
 
Zoper napadalca sta bili podani ovadbi zaradi kaznivega dejanja napada, v obeh primerih pa je bil podan tudi predlog za uvedbo disciplinskega postopka. Disciplinskih kazni je več. Najpogosteje je izrečena kazen namestitev v samico, prepoved dela za obdobje 14 dni, možna je tudi premestitev v drug zavod.

Foto: Boštjan Tacol Zapor Dob

Podoben napad se je zgodil že januarja, ko je eden od obsojencev z nožem jedilnega pribora napadel pravosodnega policista in mu v hrbet zadal dve rani. Povod za napad naj bi bil začasni odvzem računalnika, ker je obsojenec uporabljal modem za brezžično povezavo na internet, ki v zaprtem delu zavoda ni dovoljen. 

Lani se je v zavodu zgodilo nekaj čez deset takih napadov, v letošnjem letu trije in upajo, da bo pri tej številki tudi ostalo. 

Koper Znane podrobnosti filmskega pobega iz koprskega zapora

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:05 26. Julij 2019.

    kaj pa grožnja migranta z nožem v azilnem domu a to pa ni vradno poročanja

  • 14:32 26. Julij 2019.

    KZ Slovenije je potrebno spremeniti ,da ne bomo davkoplačevalci ujetniki fitnes kaznjencev . Tudi krivosodje in kradosodje je potrebno prevetriti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.