''Plečnik bi se v grobu obrnil''

Foto: Žurnal24 Ob Matiji Gabrovšku (desno) je predstavnik odbora Fondovih hiš Peter Rondaij (le
Stadion. Prenova neskladna z odlokom o varovanju Plečnikove dediščine.
Oglej si celoten članek

Načrt za prenovo Plečnikovega stadiona je po mnenju okoliških stanovalcev nezakonit. Ob drugi javni razgrnitvi prostorskega načrta so opozorili predvsem na neskladnosti z odlokom o razglasitvi del Jožeta Plečnika za spomenik državnega pomena in na neusklajenost z zakonodajo s področja prostorskega načrtovanja. "Plečnik bi se v grobu obrnil, če bi vedel, kako želite obremeniti ljudi," je komentirala Verena Tekavec, ki je šele iz predstavljenega odloka izvedela, da želijo zaradi načrtovane prenove in novogradenj ob stadionu njihovo hišo na Vodovodni cesti 15 porušiti.

Pretežno športno
Zaradi državne zaščite Plečnikovega stadiona bi morala ostati okolica oziroma vplivno območje odprto in nepozidano, saj je gradnja v okolici spomenikov prepovedana, pa je opozoril Matija Gabrovšek, član koordinacijskega odbora Fondovih hiš. Poudaril je, da so v območju po veljavnih dolgoročnih mestnih prostorskih načrtih predvidene rekreacijske in športne dejavnosti ter zelene površine, ne pa poslovni prostori.

Načrt namreč predvideva, da bo ob stadionu stala stolpnica in na zelenici ob Fondovih hišah šest v dvojčke povezanih poslovno-stanovanjskih blokov. "Dolgoročni načrt govori o pretežni namenski rabi. Športnih in rekreacijskih površin je 62 odstotkov," je poskušal načrte pojasniti Ferdo Jordan, vodja projekta na Ljubljanskem urbanističnem zavodu (Luz). Dodal pa je, da je šest blokov namesto osmih, najprej predvidenih na sporni zelenici, primernejših zaradi manjše gostote pozidave.

Ni nezakonitosti
Miran Gajšek, načelnik oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana, je zavrnil vse očitke o nezakonitosti. "Ocenjujemo, da je prostorski načrt v skladu z odlokom," je poskusil zaključiti burno razpravo o skladnosti načrtov prenove z odlokom o zaščiti Plečnikove dediščine. Jordan pa je ob tem dodal, da je bil odlok o zaščiti Plečnikove dediščine sprejet, potem ko so načrtovalci že prejeli smernice o zaščiti z zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.