Oglasila se je Erika Žnidaršič: "Prišli so po posnetke!"

Foto: Prtscr
Foto: Prtscr
Poslanci so vedeli, da pri postopku glede JEK-a 2 kršijo zakon, je razvidno iz posnetka. Ne glede na izid referenduma bi svoje načrte izpeljali.
Oglej si celoten članek

Bliža se referendum o drugem bloku Jedrske elektrarne Krško, a zadeve se vse bolj zapletajo. Geograf in član SAZU-ja Dušan Plut, organizacija Focus, društvo za sonaravni razvoj in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja ter dijak 1. letnika gimnazije so na ustavno sodišče danes vložili že drugo pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o JEK 2. Menijo namreč, da je referendumsko vprašanje sugestivno in nejasno. Kot prva je na ustavnem sodišču vložila pobudo stranka Vesna. V stranki so mnenja, da je referendumsko vprašanje "močno zavajajoče in sugestivno".

Vprašanje na referendumu je namreč: "Ali volivci podpirajo izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Glasovanje na referendumu bo v nedeljo, 24. novembra 2024. Predčasno glasovanje bo 19., 20. in 21. novembra 2024.

Komentar Zakaj pa zdaj ne gremo na referendum?

Včeraj pa so v oddaji Tarča razkrili skrivne tonske posnetke dogovarjanja politikov o hkratnem sprejetju resolucije o jedrski energiji in referendumu o JEK 2.

11. aprila je potekal neformalni sestanek v državnem zboru, ki ga je nekdo od prisotnih očitno posnel. Poslanci so se dogovarjali, kako zagotoviti izvedbo projekta JEK 2, še preden se bodo o projektu na referendumu odločali volivci, kar je v očitnem nasprotju z zakonom.

Iz posnetka je razvidno, da sta o tem globoko razpravljala Nataša Avšič Bogovič iz Svobode in Tomaž Lisec iz SDS-a - gre za stranki, ki sta navidez med sabo v hudem sporu.

Isti dan je poslancem Jure Kožuh iz generalnega sekretariata državnega zbora pojasnil, da tako ne bo šlo - če bodo sprejeli resolucijo o JEK 2, ne bodo mogli razpisati referenduma, sicer pa bodo pred sprejemom resolucije morali počakati na izide referenduma.

Njegovih napotkov se, kot je zdaj jasno, niso držali.

NPU prišel po posnetke

Zdaj pa so šli politiki očitno še korak dlje. Oglasila se je namreč voditeljica oddaje Tarča, Erika Žnidaršič, in povedala, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) prišel po skrivne tonske posnetke dogovarjanja politikov, kako bodo preigrali zakon in ljudstvo pri referendum za JEK 2. 

"Glede na to da je NPU pod okriljem Svobode in je pri dogovarjanjih sodelovala poslanka Svobode (pa tudi SDS), se mi zdi, da iščejo naš vir informacij, ne pa, ali je bilo pri dogovorih med poslanci vseh barv kaj nezakonitega. Če kaj, je bila objava tega v interesu državljanov, saj gre za eno najpomembnejših odločitev volivcev," je prepričana.

xxx

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 18:54 18. Oktober 2024.

    Majaka mi! Da so celo premaknili svoje riti....

  • 18:52 18. Oktober 2024.

    A so naglušni? Samo vprašam...

  • 18:43 18. Oktober 2024.

    Dokler bomo mel najdrazjo el. Sem proti. Da bojo za nas denar nam prodajal el za 2x cene 😂😂

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.