Odvzem utrjevanje monopola

Foto: Žurnal24 Martina Klajnšček pravi, da si v LZS prizadevajo za prenos pristojnosti oblikova
Lekarna Bitenc. Odvetnik: občina bi morala navesti vsaj razlog.
Oglej si celoten članek

Razloga za odvzem koncesije za opravljanje lekarniške dejavnosti Lekarni Bitenc ni bilo, so se strinjali sogovorniki na tiskovni konferenci Lekarniške zbornice Slovenije (LZS). Odvzem so označili kot nedopusten in škodljiv ter kot grob poseg v delovanje celotne lekarniške in zdravstvene dejavnosti.

“V zakonu točno piše, v katerih primerih se lahko odpove koncesija; v primeru Bitenčevih ni izpolnjen nobeden od teh,” je povedala Martina Klanjšček, predsednica sekcije zasebih lekarn pri LZS.  Dodala je, da je odpoved koncesijske pogodbe Bitenčevim alarm vsem zasebnim lekarnam.

Kot smo že poročali, je Mestna občina Ljubljana najprej prekinila pogodbo o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti Silvi Rošer Bitenc, nato pa ji odvzela tudi koncesijo. Njihova odločitev je dokončna od 14. decembra.

V boj za odškodnino?

Monopol
Koncesija. Odvetnik Lekarne Bitenc je opozoril, da gre pri odvzemu za monopolno dejanje. MOL namreč za odprtje svoje, torej Lekarne Ljubljana, ni treba razpisati koncesije za opravljanje lekarniške dejavnosti na nekem območju, ampak potrebuje samo program dela.

Odvetnik Lekarne Bitenc Anton Pregelj meni, da je mestna občina zlorabila institut koncesijske pogodbe. Pritožba glede odpovedi pogodbe je že na višjem sodišču, vložili pa so tudi vlogo za začasno odredbo. Če jim bo sodišče ugodilo, bi lahko poslovali do dokončne odločitve. Ker še upajo, da se bo to zgodilo, za zdaj ne bodo vlagali zahtevka za odškodnino. Če ga bodo, pa bo ocenjen na milijone evrov, pravi Pregelj.

Tik pred zdajci pa je svojo udeležbo na tiskovni konferenci preklical generalni direktor direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje Janez Remškar, pa tudi izjav po telefonu, čeprav jih je ob odpovedi udeležbe menda napovedal, ni želel dajati. Na ministrstvu so povedali le, da so koncesije za lekarniško dejavnost v pristojnosti občin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.