Odvzem mandata neustaven

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ustavni sodniki so odločili, da je Zakon o poslanicih neustaven, prav tako pa je bil neustaven tudi odvzem mandata Janezu Janši.
Oglej si celoten članek

Ustavni sodniki so odločili, da je Zakon o poslancih v neskladju z ustavo, državni zbor pa mora neskladje odpraviti v enem letu. Neustaven je, ker zoper odvzem poslanskega mandata - o njem govori 9. člen Zakona o poslanic - ni zagotovljenega učinkovitega sodnega varstva. Ker gre za tako imenovano pravno praznino, bo državni zbor moral sprejeti spremembe v okviru že obstoječega zakona.

Odvzem mandata je neustaven

V odločbi, ki so jo sprejeli prejšnji teden, objavili pa danes, določajo tudi, da je sklep o prenehanju poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši neustaven, kar pomeni, da "pritožnik izvršuje mandat, ki ga je pridobil na zadnjih državnozborskih volitvah in mu ga je državni zbor potrdil".

Odločitev poslancev, da 15. oktobra 2014 odvzamejo Janši poslanski mandat, namreč pomeni kršitev četrtega odstavka 15. člena ustave (zagotovitev sodnega varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin) v povezavi s 23. členom, ki govori pravici do sodnega varstva. Janši pa so tako kršili tudi 43. člen ustave, da "zakon lahko določi, v katerih primerih in pod katerimi pogoji imajo volilno pravico".

Sodniki poslancem očitajo, da imajo kot zakonodajalci možnost urediti pogoje neizvoljivosti, če pa so te pogoje opustili, pa zakonske določbe z razlago ne morejo pomensko raztegniti tako, da dopušča poseg v volilno pravico.

Že pred objavo sodbe ustavnega sodišča pa je prvak SDS Janez Janša danes na Twitterju zapisal, da so ustavni sodniki soglasno odpravili sklep o odvzemu mandata Janši in odločili, da je državni zbor s to odločitvijo kršil 43. člen ustave, ki govori o volilni pravici.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 15:16 12. Junij 2015.

    JJ - politik,kriminalec,kiga US ščiti

  • 11:03 12. Junij 2015.

    SSDSS + US = kriminalna družba

  • 10:53 12. Junij 2015.

    Eden od glavnih piscev je bil dr- F.Bučar nekdanji oficir KNOJ-a. Po smernicah CKZKS.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.