Odpadke nesite v center

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Rogaška Slatina. Danes je vrata odprl prvi Center ponovne uporabe v Sloveniji. Če ne veste kam z odpadki, je to pravi naslov. Koristi pa je še precej več.
Oglej si celoten članek

Na temelju socialnega podjetništva so v centru zaposlili tri ljudi, ostalim pa na usposabljanju ponudili možnost učenja veščin, ki jim bodo koristile pri iskanju službe.

Fotografije nekaterih že nastalih izdelkov in drugih stvari si lahko ogledate v galeriji.

Kot pravijo v Centru ponovne uporabe v Sloveniji, njihov projekt prinaša naslednje koristi:
- vračanje zavrženih, a še uporabnih izdelkov in opreme nazaj v uporabo
- usposabljanje brezposelnih oseb za pridobitev delovnih izkušenj in vrnitev na trg dela
- varčevanje z naravnimi viri in energijo
- zmanjševanje količin odloženih odpadkov

Kot nam je že pred časom dejala pobudnica projekta Marina Vovk, ima zdaj "vsak, ki želi ohranjati okolje in zmanjšati količino odpadkov, priložnost, da nekaj naredi. Za vse, kar še je v takem stanju, da ne sodi med odpadke, lahko nas pokličejo. Odlaganje in odstranjevanje odpadkov postaja vedno dražje. Tisto, kar vržemo na odlagališče, nikoli več ne bo uporabno. S tem bremenimo že prepolna odlagališča."

V center lahko prinesete še uporabne izdelke ali po simbolični ceni kupite prenovljene izdelke. Tako imenovana zelena cena nakupa prikazuje, koliko ste s tem nakupom prihranili na račun okolje (oz. koliko surovin, vode, energije, emisij bi bilo potrebnih za nov izdelek). Več si lahko preberete v prispevku "Zrak ne bo več tako samoumeven".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.