Odločitev je padla: Država ukrepa zaradi afere na Darsu, govori se o odpuščanju

Foto: Saša Despot DARS Foto: Anže Petkovšek Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH Foto: Saša Despot Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Dars
Vodstvo Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes izvedlo ločeno srečanje z nadzornim svetom in upravo družbe DARS v zvezi z ukrepi glede domnevnih nepravilnosti pri poslovanju družbe.
Oglej si celoten članek

Namen obeh sestankov je bil pridobitev vseh relevantnih dejstev in informacij o predmetnih zadevah, sporočajo iz SDH, kjer so nadzorni svet in upravo, vsakega v skladu z njegovimi pristojnostmi, pozvali k ukrepom.

“Nadzorni svet mora takoj skrbno presodi ravnanja predsednika in članov uprave v zvezi z očitanimi nepravilnostmi ter v primeru ugotovljenih kršitev ukrepati s krivdnim odpoklicem s funkcije. Uprava pa mora preveriti ravnanja vodilnih in drugih zaposlenih v družbi v zvezi z očitanimi nepravilnostmi ter v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepati,” med drugim zahtevajo v SDH.

Foto: Saša Despot Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Dars

Dars mora pripraviti celovito analizo lastnega izvajanja dejavnosti avtovleke za odvoz vozil z avtocest in hitrih cest, nadzorni svet pa mora določiti dodatne vrste poslov, h katerim mora podajati vnaprejšnje soglasje, s čimer želi država do izvedbe ukrepov za izboljšanje učinkovitosti nabavnih procesov zagotoviti dodatni nadzor nad poslovanjem družbe.

Foto: Anže Petkovšek Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH Prav tako mora Dars natančno pregledati in kritično ovrednotiti obstoječe procese nabave in investicije v družbi, s poudarkom na obvladovanju korupcijskih in drugih integritetnih tveganj. Po navodilih SDH se mora razširiti tudi področje delovanja investicijske komisije nadzornega sveta na nabavne procese, s ciljem identifikacije korupcijskih tveganj.

SDH bo s posebno revizijo in forenzičnim pregledom pod lupo vzel izbrane posle v Darsu za obdobje zadnjih 5 let. Na podlagi izsledkov SDH zagotavlja izvedbo vse potrebnih dodatnih ukrepov in aktivnosti z namenom, da se morebitna koruptivna dejanja v prihodnje v čim večji meri preprečijo, vsa morebitna korupcijska dejanja pa ustrezno sankcionirajo. Država bo, če bo tako treba, sodelovala z organi pregona in drugimi državnimi institucijami s tega področja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 19:21 24. Oktober 2023.

    GOKOBINJAK PADA ŠE MALO PA BO NA DOBU ZA 159 LET ARESTA

  • 15:46 24. Oktober 2023.

    Tresla se je gora, rodila se je miš! Nikomur se ne bo nič zgodilo! Videno že velikokrat v Slo.

  • 15:35 24. Oktober 2023.

    Dokler ne bojo letele sds-ovske glave bo izčrpavanje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.