Obnova se je spet zapletla

Foto: Žurnal24 Obnovo Kozolca so delavci SCT začeli že poleti, končana pa bi morala biti v štir
Kozolec. Fasaderska dela prekinjena, poškodbe hujše od predvidenih.
Oglej si celoten članek

Ljubljana.Obnova fasade na Kozolcu ni prekinjena, res pa je, da določenih, predvsem fasaderskih del pri temperaturi pod 5 stopinjami Celzija oziroma okrog ledišča ni mogoče izvajati,” je povedala Tatjana Adamič, odgovorna konservatorka iz ljubljanske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Pojasnila je, da je to jasno določeno v navodilih proizvajalca materialov, njihovo neupoštevanje pa bi lahko privedlo do nekakovostne izvedbe del in povzročilo dodatne poškodbe. “Na Kozolcu se zdaj izvajajo dela, ki jih je mogoče izvajati kljub nizkim temperaturam, kot sta montaža kamnite obloge in zasteklitev balkonov,” je dodala Adamičeva.

Obnova ni poceni
Fasada in balkoni.
Po osnovni pogodbi bo obnova stavbne lupine (pročelij in strehe) stala 670 tisoč evrov brez davka, zasteklitev balkonov pa 611 tisoč evrov brez davka. Skoraj polovico, 49 odstotkov, bo prispevala Mestna občina Ljubljana.

 

Ujela jih je zima
Dela so se zavlekla v zimo, ker je postavitev odrov na zadnji strani stavbe menda oviral lastnik ploščadi, obenem pa se je tik pred začetkom obnove izkazalo, da sta obe stranski pročelji poškodovani bolj, kot so menili sprva. Obnova teh je zato začasno preložena, do takrat pa bodo morali pod njima do začetka obnove postaviti podobne zaščitne odre, kot so že stali na sprednji strani Kozolca. Karel Pollak z oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana (MOL) je povedal, da bodo tu dela nadaljevali spomladi. Stranski pročelji bodo, ker je kamnita obloga v celoti v zelo slabem stanju, namesto predvidene delne obnove prenovili v celoti.

V popisu del pri sklepanju osnovne pogodbe tako slabega stanja fasad in balkonov niso predvideli, je pojasnil Pollak, zato so morali skleniti dodatno pogodbo. Povedal je, da je vrednost dodatnih del približno 65.500 evrov brez davka.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.