Obnova brez podpore

Foto: Žurnal24 Septembra so bili predstavniki EEA Financial Mechanism, prek katerih bi morala M
Občina še ni prejela niti evropskega niti norveškega denarja.
Oglej si celoten članek

Ker mesto iz tujine še ni prejelo denarja, bodo za zdaj celotno vrednost projekta, slabega 6,5 milijona evrov, plačali iz proračuna.

Iz Norveškega finančnega mehanizma bi morala Mestna občina Ljubljana (MOL) na podlagi razpisa iz leta 2006 za prenovo Kina Šiška v Center urbane kulture KŠ dobiti 310 tisoč evrov. Skupna vrednost prenove je bila takrat ocenjena na 786 milijonov evrov. Nato se je MOL s projektom prijavila še na razpis službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) za sofinanciranje projekta iz evropskih skladov za regionalne razvojne programe. Vrednost projekta je bila v času prijave ocenjena na 4,2 milijona evrov, odobrenih pa je bilo 800 tisoč evrov.

Financiranje zamrznjeno
V službi vlade za razvoj in evropske zadeve (SVREZ), prek katere naj bi dobili norveški denar, in tudi v SVLR, ki bi morala omogočiti dotok evropskih sredstev, so povedali, da je bilo sofinanciranje zamrznjeno v izogib podvajanju financiranja in zaradi povišanja vrednosti projekta. Vsi vpleteni so se že sestali, da bi se dogovorili o rešitvi situacije.

"Žal tudi Kino Šiška doživlja isto usodo kot drugi projekti v Sloveniji, za katere so bila pridobljena evropska sredstva na javnih razpisih. Zatika se pri vladnih službah, ki bi morale izpeljati postopke in sodelovati z investitorjem," je bil kritičen Uroš Grilc, načelnik mestnega oddelka za kulturo.

Nataša Vodušek iz SVREZ pa je povedala, da so donatorjem že posredovali prošnjo MOL za spremembo projekta. Prihodnji teden bodo seznanjeni z odločitvijo. Potem bo morala MOL posredovati še zahtevek za povračilo denarja, nato bi ga lahko dobili v treh mesecih.

V SVLR pa pravijo, da morajo na MOL, ker je projekt dražji od 2,5 milijona evrov, pripraviti predinvesticijsko študijo in investicijski program ter dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP); do takrat projekta ne morejo sofinancirati. Grilc trdi, da je zahteva po prvih dveh dokumentih absurdna in neizvedljiva, ker je projekt končan, novelacijo DIIP pa so SVLR že posredovali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.