Novo opozorilo vremenoslovcev

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V prihodnjih dneh bo še hladneje, opozarjajo vremenoslovci, ki so izdali tudi novo opozorilo glede vetra. Kako ravnati z rastlinami?
Oglej si celoten članek

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v vzhodni Sloveniji pretežno oblačno. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne padavine, deloma plohe, bolj verjetne v vzhodni Sloveniji. Krepil se bo veter severnih smeri. Dnevne temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

Jutri bo v zahodni polovici Slovenije delno jasno, na vzhodu pa zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo močan veter severnih smeri. Zjutraj se bo živo srebro spustilo pod ledišče, temperature bodo od -3 do 4, dnevne od 6 do 11 stopinj Celija.

Novo opozorilo: danes in jutri bo v zgornjem Posočju, pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji pihal močan veter severnih smeri. Najmočnejši sunki bodo predvidoma med 70 in 90 km/h.

"V petek bo povečini sončno, veter bo do jutra oslabel. Zjutraj bo zelo hladno. V soboto bo sončno s hladnim jutrom, popoldne se bo zmerno pooblačilo. Še bo hladno, zjutraj bo možnost slane ali pozebe. V nedeljo bo bolj oblačno, ponekod bo tudi malo dežja. V prvi polovici prihodnjega tedna bo predvidoma suho, v sredo in četrtek pa kaže na bolj deževno vreme," napoved sklenejo na Arsu.

Kako ravnati z rastlinami?

Po podatkih fenološkega monitoringa ARSO je fenološki razvoj od 10 do 14 dni zgodnejši od običajnega, k čemur je pripomoglo nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila.

Trenutno so koščičaste vrste sadnih dreves v razvojni fazi plodičev, podobno tudi hruške. Zgodnje sorte jablane so ponekod že odcvetele, v večini pa polno cvetijo in odcvetajo. Izjeme so le višje in izpostavljene lege, kjer so cvetni brsti še v fazah mišjega ušesca, balončka oziroma prvih odprtih cvetov, opozarjajo na spletni strani Arsa.

Vinska trta ob normalnih temperaturnih razmerah začne z aktivno rastjo, ko povprečne dnevne temperature preidejo 10 stopinj Celzija. Na Goriškem in v Brdih so že razviti prvi listi, od šest do osem dni bolj zgodaj kot običajno. Tudi v drugih vinogradniških legah v podravskem in posavskem vinorodnem območju že lahko opazimo razvoj mladih poganjkov. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Če se brsti pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 stopinje Celzija. Ko se cvetovi odprejo pa so lahko kritične temperature že okoli -2 stopinji.

Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 stopinjo Celzija, za marelice pa je usodna že -0,5 stopinj, še toliko bolj, če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in listi vinske trte uničijo temperature pod -1 stopinjo.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:49 19. April 2017.

    HVALA!

  • 15:52 19. April 2017.

    Lansko leto so za zaščito vinogradov in sadovnjakov v Franciji imeli 5 dnevno kurjenje. Nekje eno kurišče na cca vsakih …

  • 14:26 19. April 2017.

    Ja, res niso nič napisali o varovanju!!??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.