Novo ime za briško vino

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekoč tokaj, nato točaj, sauvignonasse ... Odslej pa se bo imenoval jakot.
Oglej si celoten članek

Nekdanje vino tokaj bo ponovno dobilo novo ime. Po neuspelem preimenovanju v točaj in nato v sauvignonasse ga bodo sedaj preimenovali v jakot. To ime nekateri slovenski in italijanski vinogradniki že uporabljajo, zdaj pa naj bi ga razširili na celotno sorto.

Tokaj je za rebulo druga vinska sorta med belimi vini v Goriških Brdih. V tem delu Slovenije predstavlja 12 odstotkov vseh vinogradniških površin, medtem ko se v Italiji vinogradi tokaja raztezajo na več kot 2000 hektarih.

Imenu vina sta se zaradi zahtev Madžarske, ki je vinsko sorto tokaj zaščitila kot vino s poreklom, morali odpovedati tako Slovenija kot Italija ter ga preimenovati. Prvotna izbira točaj je bila preveč podobna prvotnemu imenu, zato so morali vina z etiketo umakniti s trgovskih polic. Slovenski vinogradniki so se zato odločili vino poimenovati po starem imenu vinske trte v sauvignonasse, ki je dokaj uveljavljeno v Franciji, ali zeleni sauvignon.

"Vendar se to ime med uporabniki ni prijelo, poleg vsega pa ima v Evropi in svetu še prizvok slabega vina. Zato smo se odločili to vino ponovno preimenovati in za pomoč prosili tudi uporabnike," je povedal direktor Konzorcija Brda Aleš Kristančič.

Ime jakot je bil zelo dobro sprejet med tistimi, ki so glasovali o novem imenu, v finalnem deli so lahko izbirali med imeni jakot, bric, bart in zlatin.

"Vino tokaj je tista vinska sorta, ki najbolj identificira Brda, njegove lastnosti najbolj izžarevajo briško krajino, zato mora biti tudi ime temu primerno," je še dejal Kristančič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:14 2. Junij 2013.

    Ha,ha.Dob'r so jih.Samo na glavo so obrn'l.

  • 19:44 2. Junij 2013.

    No ja če bi se tisti ki so za to zadolženi na državni ravni malo lotili dela ne bi bilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.