Nove stranke na našem parketu. Koga bi podprli? Logarja, Eerjavca ali Lotriča?

Foto: Profimedia Evropske volitve bodo po Evropi potekale med 6. in 9. junijem, predčasno glasovanje se bo začelo 4. junija.
Foto: Profimedia Evropske volitve bodo po Evropi potekale med 6. in 9. junijem, predčasno glasovanje se bo začelo 4. junija.
Največ vprašanih bi svoj glas med potencialnimi novimi strankami podelilo Logarju.
Oglej si celoten članek

Do konca leta več političnih strank napoveduje nastop na naslednjih volitvah v DZ. Ustanovitev stranke je napovedal poslanec Anže Logar, predsednik DS Marko Lotrič in nekdanji politik Karl Erjavec pa za ustanovitev stranke zbirata podpise. Anketa Dela kaže, da bi med njimi vprašani največ glasov namenili Logarju, najmanj pa Erjavcu.

Logarju skoraj 30 odstotkov

Največ vprašanih bi med potencialnimi novimi strankami svoj glas namenilo stranki Anžeta Logarja (29,9 odstotka). Sledijo Vladimir Prebilič (20,9 odstotka), Peter Gregorčič (13,8 odstotka), Pavel Rupar (10,5 odstotka), Marko Lotrič (8,5 odstotka) in Karl Erjavec (7,2 odstotka), kaže anketa Dela.

Največ vprašanih ne bi volilo Karla Erjavca (83 odstotkov), sledijo Pavel Rupar (71,5 odstotka), Anže Logar (58,1 odstotka), Vladimir Prebilič (57,3 odstotka), Peter Gregorčič (50,6 odstotka) in Marko Lotrič (47,8 odstotka).

Logar je ob izstopu iz SDS ustanovitev stranke napovedal do konca leta, do tedaj pa bo v DZ deloval kot nepovezan poslanec. Erjavec, ki je svojo ožjo ekipo že oblikoval, je prepričan, da jim bo podpise za ustanovitev stranke uspelo zbrati precej hitro, ustanovni kongres stranke pa napoveduje v drugi polovici mandata. Podpise za ustanovitev stranke zbira tudi Lotrič, ki ustanovni kongres stranke napoveduje do konca tega oziroma v začetku naslednjega leta.

Rupar je svojo stranko Glas upokojencev ustanovil že januarja. Nasprotno pa Prebilič, ki je bil junija na listi Vesne izvoljen za evropskega poslanca, ustanovitve svoje stranke ni napovedal, se pa o tem ugiba v nekaterih medijih.

Največ vprašanih zaupa Janši

Anketirance so na Delu vprašali tudi, kateremu politiku zaupajo ali ne. Že navedenim so dodali tudi predsednika vlade Roberta Goloba in prvaka opozicije Janeza Janšo. Največ nezaupanja je požel Karl Erjavec (69,4 odstotka), sledi Pavel Rupar (59,5 odstotka), nato pa Janša, ki mu ne zaupa 58,9 odstotka vprašanih in Golob (50,5 odstotka). Sledijo Anže Logar (43,1 odstotka), Peter Gregorčič (31 odstotkov), Marko Lotrič (29,1 odstotka) in Vladimir Prebilič, ki mu ne zaupa 27,6 odstotka vprašanih.

Največ vprašanih zaupa Janezu Janši (22,7), sledijo Anže Logar (20 odstotkov), Vladimir Prebilič (19,1 odstotka), Robert Golob (17 odstotkov), Peter Gregorčič (13,4 odstotka), Pavel Rupar (8,3 odstotka), Marko Lotrič (5,7 odstotka), najmanj vprašanih pa zaupa Karlu Erjavcu (3,9 odstotka).

Prerazporeditev glasov

Anketirane so vprašali tudi, katero stranko so volili na zadnjih parlamentarnih volitvah in podatke o zaupanju politikom križali z volilnimi preferencami. Pokazalo se je, da Anže Logar podporo črpa iz bazena volivcev NSi (52 odstotkov) in SDS (43 odstotkov). Vladimir Prebilič bi podporo zajemal predvsem pri tistih, ki so leta 2022 volili SD, Gibanje Svoboda in NSi. Gregorčiču in Ruparju so naklonjeni večinoma volivci NSi in SDS, Lotrič pa bi zajemal predvsem v bazenu SDS, še navaja časnik.

Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana med 14. in 15. oktobrom na vzorcu 529 vprašanih.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:49 19. Oktober 2024.

    !! Samske ženske čakajo na vas na -- Hot4.eu

  • 22:13 18. Oktober 2024.

    Pokvarjena roba, prepakirana v novo embalažo. Na med se muhe love, na lepe besede ljudje. Bolj so besede prežvečene, bolj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.