Nova ugodnost za javne uslužbence

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Državni proračun bo v celoti kril šolnine otrok diplomatov.
Oglej si celoten članek

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala uredbo, ki se nanaša na spremembe in dopolnitve Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini.

S tem je vlada javnim uslužbencem, ki so diplomati ali drugače napoteni javni uslužbenci, podeljuje pravico do povračila šolnine za otroka, ki po vrnitvi iz tujine, kjer se je otrok v času napotitve izobraževal v mednarodnih programih izobraževanja, nadaljuje izobraževanje v mednarodnih programih osnovnošolskega in srednješolskega splošnega izobraževanja v Sloveniji.

Ministrstvo za zunanje zadeve je doslej šolanje na mednarodnih šolah sofinanciralo, do tega pa so bili upravičeni tisti otroci, katerih starši so štiri leta službovali v tujini in so otroci obiskovali šolo z mednarodnim programom ter doma nadaljevali šolanje v mednarodnem programu. "Otroci v tujino napotenih javnih uslužbencev v tujini namreč večinoma obiskujejo šole z mednarodnim programom, saj zaradi jezikovnih, pedagoških, varnostnih in drugih razlogov ne morejo obiskovati javnih šol v državi sprejemnici. Nekatere države tujcem niti ne omogočajo vpisa v javne šole," pojasnjujejo na ministrstvu. 

V Sloveniji delujejo tri zasebne mednarodne šole: Britanska mednarodna šola v Ljubljani (British International School of Ljubljana), Mednarodna šola Ljubljana (QSI International School) in Francoska šola (Ecole Francaise Ljubljana). Te ponujajo učne programe svojih držav, hkrati pa izvajajo programe, ki so enaki programom v mreži mednarodnih šol. Od leta 2018 deluje tudi Evropska šola Ljubljana, ki jo je ustanovila vlada, namenjena pa je otrokom zaposlenim v inštitucijah EU. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:19 28. Julij 2023.

    Uredbo? Zanimivo…

  • 09:01 28. Julij 2023.

    To nima nobene zveze z javnimi uslužbenci. Diplomati so izbranci politike, vsi so visoko pozicionirani zlizanci z raznimi političnimi strankami. …

  • 08:42 28. Julij 2023.

    Pa odlično kosilo v parlamentu 5 evrov

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.