Nošenje parole "Smrt janšizmu" ni kaznivo dejanje

Foto: Anže Petkovšek Protest proti vladi Janeza Janše.
Foto: Anže Petkovšek Protest proti vladi Janeza Janše.
Ljubljansko tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo proti osumljencem, ki so nosili transparente s parolo "Smrt janšizmu".
Oglej si celoten članek

Kot poroča necenzurirano.si je ljubljansko tožilstvo pred dnevi zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je vložila Policijska postaja Ljubljana Center proti več osumljencem, ki so maja na več protestih nosili transparente s parolo "Smrt janšizmu". 

Postopek so na omenjeni postaji začeli na podlagi prijave predsednika SDS Janeza Janše; ta meni, da gre za organizirano grožnjo s smrtju njemu osebno in tudi volivcem SDS. Meni tudi, da tisti, ki so nosili omenjene transparente, uživajo podporo strank SD; LMŠ in Levice, RTV sovenija in 24ur ter tudi državnega tožilstva. 

Tožilstvo meni, da besedna zveza "Smrt janšizmu" ne pomeni neposredno grožnjo s smrtjo, pišejo pri necenzurirano.si. 

"Slovar slovenskega knjižnega jezika janšizem opredeljuje kot politično usmeritev, ki jo razvija in zastopa slovenski politik Janez Janša. Besedna zveza 'Smrt janšizmu' torej ne pomeni 'smrt predlagatelju' in morebiti volivcem politine stranke SDS, temveč poziv k prenehanju politike predlagatelja oziroma politične stranke SDS. V tem kontekstu je uporaba besede smrt na transparentih zgolj metaforična. Ta zaključek utrjuje dejstvo, da so protestniki post-festum to besedo na transparentih nadomestili z zapisom 'STOP' in 'IZKLOP' janšizmu," je ugotovilo tožilstvo.

Slovenija Slovenija spet pogorela, Janša bi nam prihranil sramoto

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • ode
    19:02 4. September 2020.

    Dobro bi bilo vedeti, ali samo parola smrt janšizmu ni kaznivo dejanje, druge parole pa so kaznive, naprimer: smrt kučizmu, …

  • 06:44 4. September 2020.

    bravo..to mi delaj...

  • ak
    22:23 3. September 2020.

    Me zanima, kaj bo reklo tožilstvo čez kako leto ali dve ko bodo janšisti nosili parole v slogu "smrt fajonizmu" …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.