Nižje bonitetne ocene

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poleg nižje bonitetne ocene državi je bonitetna agencija Moody's znižala bonitetno oceno štirim slovenskim bankam. Razlog za nižanje ocene državi naj bi bila sicer potreba po dokapitalizaciji s strani države.
Oglej si celoten članek

Po četrtkovem znižanju bonitetne ocene za Slovenijo je bonitetna agencija Moody's podobno storila še za štiri slovenske banke – Novo Ljubljansko banko, Novo Kreditno banko Maribor, Abanko Vipa in SID Banko. Negativni so tudi obeti.

Moody's je bonitetno oceno Slovenije v četrtek znižal za eno stopnjo na A1 z Aa3, ker bo morala država verjetno dodatno dokapitalizirati največje slovenske banke in s tem obremeniti proračun. Povečujejo se tudi tveganja za Slovenijo zaradi krize v območju evra, ocenjujejo v Moody's in dodajajo, da so tudi napovedi negativne.

Politična nestabilnost vzrok za padec

Znižanje bonitetne ocene Slovenije s strani agencije Moody's je po besedah najverjetnejšega mandatarja za sestavo nove vlade Zorana Jankovića glede na trenutno politično nestabilnost v državi upravičeno znižana. Protiudarec znižanju bonitete je sicer, kot pravi, dogovor o interventnem zakonu.

Sicer pa je bil Janković do bonitetnih agencij kritičen: "Včasih se sprašujem, ali se agencija, ko znižuje boniteto vsem državam v Evropi, zaveda, da s tem prispeva še k večjemu neravnovesju".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:41 23. December 2011.

    Ne vem kaj EU mučka in zakaj ne ustanovi svoje agencije, ki bi malo parirala ameriškim?

  • 22:41 23. December 2011.

    Seveda se zaveda, brezskrbi da se. Za to je plačana od ameriške vlade! Da destabilizira Evropo. Malo poglejte na internet …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.