Nikar ne klikajte na povezavo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V Sloveniji se širi računalniški virus, skrit v računu.
Oglej si celoten članek

Nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-Cert) opozarja, da se v Sloveniji v zadnjih dneh širi nenavaden računalniški virus. Skriva se v računu, ki naj bi ga poslalo podjetje Telekom Deutschland. Samo danes so prejeli več kot 20 prijav, potem ko so v odzivnem centru v zadnjih dneh že prijeli 12.

V elektronskem sporočilu se skriva povezava, na kateri naj bi bil račun za telekomunikacijske storitve. Vendar pa povezava namesto do računa vodi do datoteke tipa zip, v kateri je virus.

"Sporočil seveda ne pošilja omenjeno podjetje, gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem uporabnik preprosto sam na svoj računalnik naloži virus. Posledica okužbe je lahko kraja gesel in na koncu morda celo finančno oškodovanje," opozarjajo v odzivnem centru.

Podobne okužbe precej pogoste

Podobne okužbe prek lažnih elektronskih sporočil so precej pogoste, do okužbe računalnika pa lahko pripelje že nekaj radovednih klikov z miško.

SI-Cert zato svetuje, naj uporabniki vedno preverijo identiteto pošiljatelja sporočila in kam vodijo povezave v elektronskem sporočilu. "To preprosto storite tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov," so zapisali.

Za več napotkov o varni rabi spleta se lahko obrnete na portal odzivnega centra Varni na internetu, ki je dostopen na naslov Varninainternetu.si.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:18 14. Januar 2014.

    Meni so premalo zaračunali, niso pa pripisali kam jim lahko sporočim zmoto. :(

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.