Spomnimo, ovčji sir s tartufi, ki je imel rok označen z "Uporabno najmanj do 5. 9. 2014“ so v Leclercu šest dni po izteku prepakirali, nov rok uporabe pa določili do 25. septembra. Celoten članek lahko preberete s klikom na to povezavo.
Podaljšati rok je prepovedano!
Odgovori uprave za varno hrano kažejo, da je šlo za kršitev predpisov. "Datuma uporabe in datuma minimalne trajnosti ni možno podaljševati“, so opozorili na 27. člen pravilnika.
Izdelki s pretečenim rokom le na posebnih policah!
Živila s pretečenim rokom minimalne trajnosti (torej tudi sir, o katerem smo pisali) so od konca maja dalje sicer lahko v prodaji, a mora biti, kot poudarjajo na upravi za varno hrano, "živilo, ki ima pretečen datum minimalne trajnosti, v primeru prodaje na drobno nameščeno na posebnih prodajnih policah, dejstvo pretečenega datuma minimalne trajnosti pa mora biti jasno, vidno in nedvoumno označeno“.
V primeru, o katerem smo poročali, ni bilo tako. Da je rok že pretečen, je namreč bralka, ki nas je na primer opozorila, opazila šele doma. Pod embalažo Leclercove delikatese je namreč opazila originalno etiketo.
V Leclercu na naša vprašanja še niso odgovorili.
http://sl.wikipedia.org/wiki/HACCP<br />še malo čtiva če komi ni kaj jasno...
če to nebi bilo dovoljeno se nebi delalo. glede na to da se je potrebno na delikatesi držat haccap sistema …
Nekateri le res ne razumete zadeve al pa ste plačanci da izpodbijate resnico ... po zakonu se siru ne sme …