Ni samo za cvekarje

Foto: Žurnal24 "V glavah staršev je treba spremeniti miselnost, da se na našo šolo vpisujejo le
Izjemen vpis na radovljiško gostinsko šolo. Na blejski višji šoli za gostinstvo in turizem premalo študentov.
Oglej si celoten članek

Po petih letih slabega vpisa na radovljiško srednjo gostinsko in turistično šolo je letošnji vpis izjemen, saj je vseh 120 mest polnih.

Naši diplomanti gostinske smeri zelo lahko dobijo službo, kar je v teh kriznih časih pomemben podatek.
Jana Špec, direktorica VSŠGT Bled

Toliko je dijakov prvih letnikov smeri gastronom hotelir (kuhar, natakar) in gastronomsko-turistični tehnik, vseh dijakov pa je 410. “Obrestuje se nam dobra promocija zadnja leta. Letos imamo en oddelek več kot lani, kar je dober obet tudi za zaposlene – strokovnih delavcev je 33 –, saj jih ne bo treba odpuščati,” je povedala Marjana Potočnik, ravnateljica Srednje gostinsko-turistične šole (SGTŠ) Radovljica. Poudarila je, da se bodo morali tudi v prihodnje truditi za večji ugled poklicev kuhar in natakar. “Zavedati se moramo, da so gostinski poklici v Sloveniji poklici prihodnosti,” je pojasnila.

Večji ugled, večji vpis
Nasprotno pa se v blejski višji šoli za gostinstvo in turizem spopadajo s pomanjkanjem študentov. Ob prvi prijavi se je na 140 razpisanih mest prijavilo le 56 študentov. “Še vedno računamo, da se jih bo tudi letos vpisalo 140, bo pa pri drugem vpisu veliko takih, ki se vpisujejo le zaradi statusa,” je povedala Jana Špec, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSŠGT) Bled. Ob tem je dodala, da je višjih šol za gostinstvo in turizem – teh je šest – v Sloveniji preveč. “Vsako leto s srednjih gostinskih in turističnih šol prihaja manj dijakov, približno za en razred manj, zato je spodbuden podatek, da je v radovljiški šoli letos dober vpis, kar se bo, upam, pri nas poznalo čez štiri, pet let,” je dodala Špecova. Opozorila je na pomanjkanje kuharjev, natakarjev ter vodij strežbe in kuhinj. “Izobraževalne ustanove, gospodarstvo in država bodo morali poskrbeti za učinkovitejšo promocijo gostinskih poklicev, kajti brez tega razvoja kakovostnega turizma v Sloveniji ne bo,” je poudarila.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.