Ni “gotof”, postal je svetnik

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Maribor. Ulica nad župana Kanglerja. Protestniki zahtevajo njegov odstop. Revolt. “Je oster odziv na županovo logiko komunikacije. Kar seješ, žanješ,” meni strokovnjak.
Oglej si celoten članek

Maribor. “Kangler, gotof si!, Maribor ni tvoj, zaprosi za azil v Gani!, Astrid, ali že razmišljaš s svojo glavo?, Kanglerja poslat sedet, ne pa v državni svet,” so sporočali transparenti in vzkliki približno tisoč protestnikov, ki so se sinoči zbrali na Glavnem trgu pred mestno hišo in protestirali “proti Kanglerjevemu vnebovzetju v državni svet”, kot so organizatorji protesta zapisali na strani Maribor na družbenem omrežju Facebook (FB). Prek te so pozivali ljudi k javnemu izražanju nezadovoljstva nad mariborskim županom Francem Kanglerjem. Ta je bil kljub nasprotovanju množice izvoljen za državnega svetnika.

Potrebna le iskrica

“Zelo malo je potrebno, da sicer dokaj miren in glasen protest preide v kaj hujšega. To se lahko zgodi predvsem, kadar je organizacija vstaje ali protesta slaba. Sploh v primeru, ko so organizatorji virtualni,” opozarja sociolog Andrej Fištravec.

Zakaj prav v Mariboru?

Mariborčanom je sodu dno izbilo 30 stacionarnih radarjev, ki kaznujejo težke noge voznikov. In zakaj so takšni protesti prav v Mariboru, ko pa imajo radarje tudi drugje? “Radarji so zgolj neki povod, da ljudje izrazijo revolt, in so oster odziv na logiko komunikacije, ki jo je spodbudil sam Franc Kangler. Kar seješ, tudi žanješ,” odgovarja Peter Simonič, docent za kulturno antropologijo na filozofski fakulteti v Ljubljani. “Ljudje imajo dovolj sprenevedanja, župana, nad katerim visi množica kazenskih ovadb, župana, ki mu je padla kredibilnost. Maribor potrebuje strategijo, ne afere,” dodaja.

Kriza je priložnost

Ustanovitelji skupine Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora zahtevajo odstop župana, ki je pred dvema letoma za las zmagal v prvem krogu, in predčasne volitve, “na katerih pričakujemo aktivnejšo vlogo občanov in veliko volilno udeležbo”. A Simonič pričakuje več: “Zahtevajo spremembe, a hkrati ne ponujajo rešitve. Kaj sledi, ko nekoga vržeš z oblasti? Ni nadaljnje vizije razvojnega modela, ki bo potegnil iz krize, od katere je Maribor prejel posebno silno porcijo.” Ob tem dodaja: “To bi zdaj morala biti priložnost za novo generacijo, recimo za 13 tisoč članov FB-skupin proti Kanglerju, da prevzamejo pobudo in odgovornost za modernizacijo in revitalizacijo mesta.”

“Kangler nas išče”

FB-skupina Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki je prejšnji teden organizirala prvi protest zaradi postavljenih radarjev, novega načrtuje za prihodnji teden. Za anonimno skupino se skriva, kot so povedali za Žurnal24, osem posameznikov, aktivno jo koordinirata dva. “Ne razkrijemo se iz preprostega razloga, saj bi nas potem Kangler in njegovi poskušali onemogočiti. Že zdaj dobivamo informacije, da bi Kangler in njegovi dali vse, da bi odkrili našo identiteto,” pravijo in dodajajo, da imajo “zanesljive informacije, da Kangler pošilja svoje špiclje, prijatelje in nekdanje policiste na javna mesta, da prisluškujejo pogovorom naših informatorjem.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:25 22. November 2012.

    Pogoj za vstop v parlament bo sedaj najbrž ovadba za vse bodoče politike....<br />Kam gremo?

  • 09:56 22. November 2012.

    Prav imaš saj je v Sloveniji ogromno Kanglerjev v politiki.

  • 09:13 22. November 2012.

    Mariborčani, začnite! Naj se domino efekt začne.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.