Nezaupnica ranga "plebiscitarno"

Foto: Žurnal24 Maja Kalan (Foto: Nik Rovan)
Obljube nasprotnikov, da študentsko delo vendarle potrebuje reformo, ne prepričajo.
Oglej si celoten članek

Skorajda plebiscitarni rezultat referenduma o malem delu, čeprav je bilo padec zakona predvidevati, ni presenetil le mene, ampak celo predlagatelje.

Temu je botrovalo nekaj dejavnikov. Prvi je neugodna gospodarska klima. Čas je pač tak, da je zakon, ki (po sindikalni in študentski interpretaciji, da ne bo pomote) krči socialne pravice, obsojen na propad. Drugi je politična kriza v državi (ki jo delno pogojuje prav gospodarska klima), pri kateri je vsak referendum priložnost za nezaupnico vladi. Vlada tako lahko rezultat včerajšnjega referenduma vzame kot nesporni indikator za prihajajočo pokojninsko reformo, sindikati pa, da je pakt s študenti dobra formula. Tretji dejavnik je kampanja. Vladne oglase je bilo treba najprej razumeti, in se jim nato morda pustiti prepričati. Oglasi nasprotnikov so govorili sami zase. Mračnjaški oglas, nekaj zastrašujočih alinej o krčenju socialnih pravic in beseda proti.

Dvomim. Sindikati, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo ter Študentska organizacija Slovenije (Šos) so bili včeraj glasni: reforma študentskega dela je potrebna. Šos bi enotno evidenco vpisa (za katero “ne vedo, kje na ministrstvu jo skrivajo”), gibanje bi ukinilo študentske servise, sindikati bi zaposlitve za mlade in enakopraven dialog z vlado. Toda vse to, pravijo, bo morala narediti vlada. Prepričanje v nujnost reforme je že padlo na raven pred začetkom zgodbe o malem delu. Morda tudi zato, ker je Šosovo največje zmagoslavje, da 15-milijonska vreča (za zdaj) ostaja polna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.