Neurejenost, stara kar 20 let

Očitno je obstajal interes, da se področje izplačila odškodnin ne uredi.
Oglej si celoten članek

Foto: Dare Čekeliš primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis Podatek, da je "čist" le gorenjski avtocestni krak, je presenetljiv; na preostalih odsekih namreč promet poteka na osnovi začasnih uporabnih dovoljenj. Na Darsu poudarjajo, da poteka normalno in varno, saj imajo odseki pridobljene vse preostale dokumente, ki jih zahteva zakon o graditvi objektov. Na njih so bili pred predajo prometu opravljeni tehnični pregledi, med drugim so bili izdelani projekti obratovanja in vzdrževanja. Zapletalo naj bi se z lastniki zemljišč, še najbolj pri starih zadevah, v katerih so ljudje bolj negativno nastrojeni oziroma pričakujejo preveč. To je pač seveda mogoče razumeti. In tudi to, da je javna korist v teh primerih pred zasebno in da se lastniki morajo soočiti tudi z razlastninjenjem.

Hladen tuš

A računsko sodišče je ugotovilo, da je bila država pri določanju in izplačevanju odškodnin pri odkupih in razlastitvah nepremičnin zaradi gradnje ali obnove gospodarske javne infrastrukture – neučinkovita. Pravne podlage, ki bi omogočala enakopravno obravnavo oškodovancev in določala ustrezne metode cenitev, ni. Odškodnine so bile v nekaterih primerih neupravičeno izplačane, cenitvena poročila pa nepravilna ali nepopolna.

Dars obstaja že 20 let. Časa za ureditev teh najosnovnejših pravil je bilo torej več kot dovolj, a ker tega niso storili, je očitno, da je ribarjenje v kalnem v interesu vpletenih. O tem, ali je kdo od odgovornih na javnih funkcijah od odškodnin tudi kdaj kaj vtaknil v lastni žep, pa niti ni vredno ugibati.

Preberite članek: Nekaterim bodo vzeli že drugič

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.