Nepremičninski trg strmo navzdol

Foto: Žurnal24 Organizirana tolpa je prodajala stanovanja in ubijala njihove lastnike. (Foto: Ž
Največji nepremičninski trgi v Evropi najbolj čutijo posledice svetovne finančne krize.
Oglej si celoten članek

V Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji je obseg prometa z nepremičninami v letošnjem tretjem četrtletju znašal 11,4 milijarde evrov, kar je 70 odstotkov manj kot v četrtletju pred tem.

Hkrati se je delež teh treh držav v skupnem obsegu prometa z nepremičninami vseh 26 opazovanih držav zmanjšal s 65 na 43 odstotkov.

Skandinavcem gre bolje
V nasprotju z Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo pa se je v sedmih od opazovanih držav obseg prometa z nepremičninami povečal. Zaradi dveh obsežnih transakcij je še posebej opazen porast prometa v Skandinaviji. "Stabilni" pa so bili v tretjem četrtletju trgi srednje in vzhodne Evrope, predvsem Češka, Rusija in Poljska.

Skupni obseg naložb v nepremičnine je v tretjem četrtletju s 26,4 milijarde evrov sicer presegel pričakovanja, vendar pa je bil za 59 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani, ko je še znašal 64,5 milijarde evrov. V letošnjem drugem četrtletju so v Evropi naložbe v nepremičnine znašale 27 milijard evrov, v letošnjih prvih devetih mesecih skupaj pa 92,9 milijarde evrov.

Naložbe v nepremičnine kopnijo
V primerjavi z enakim obdobjem lani se je med letošnjim julijem in septembrom krepko zmanjšal obseg naložb v nepremičnine v Italiji, na Portugalskem in v Španiji - skupaj za 51 odstotkov. V državah Beneluxa se je obseg naložb zmanjšal za 77 odstotkov, v srednji in vzhodni Evropi pa za 42 odstotkov. Edino v Skandinaviji se je povečal za 41 odstotkov.

Posledice krize se polagoma čutijo že tudi v Sloveniji, kjer pada število naložb v nove gradnje, cene nepremičnin pa padajo, čeprav tudi zaradi drugih dejavnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.