Nekdanji blagajnik HDZ: Le izpolnjeval sem Sanaderjeve ukaze

Foto: Marko Lukunić / Pixsell
Foto: Marko Lukunić / Pixsell
Glavni blagajnik HDZ je v današnjem nadaljevanju sojenja v primeru Fimi-media povedal, da se bo branil z molkom. Sodnica je nato prebrala njegovo izjavo preiskovalcem, v kateri je obremenil bivšega hrvaškega premierja. Ta je Barišićeve trditve označil za pravljico.
Oglej si celoten članek

Mladen Barišić se je s preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) pogovarjal konec leta 2010 in na začetku leta 2011, ko je bil še državni sekretar na finančnem ministrstvu in direktor carinske uprave. Bil pa je tudi osumljen sodelovanja pri kraji najmanj desetih milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-media.

V izjavi preiskovalcem je Barišić poudaril, da je kot glavni blagajnik HDZ izpolnjeval ukaze šefa stranke in predsednika vlade Iva Sanaderja, ki je zahteval zbiranje denarja in donacij za nekdaj vladajočo hrvaško stranko. "Bil sem le poštar in sem izpolnjeval zahteve Iva Sanaderja," je preiskovalcem povedal Barišić.

Do podrobnosti je opisal, kako so se dogovorili, da bodo prek Fimi-medie zbirali denar za stranko. Dejal je, da je osebno predlagal poslovanje s Fimi-medio, saj je bilo podjetje, ki je prej opravljalo oglaševalske storitve za HDZ, v finančnih težavah. Med letoma 2005 in 2009 je v Fimi-medii osebno prevzel 32 milijonov kun (4,2 milijonov evrov) in jih na sedežu HDZ tudi osebno izročil Sanaderju.

Tudi za financiranje HDZ

Barišić je med drugim poudaril, da so denar, ki so ga dobili prek Fimi-medie, uporabljali tudi za financiranje HDZ. Kot je dejal, sta s Sanaderjem dan po njegovem odstopu s premierskega položaja na sedežu vlade obvestila njegovo naslednico Jadranko Kosor in glavnega sekretarja stranke Branka Bačića o denarju, ki ga je Barišić hranil za stranko v sefu v svojem uradu na carini.

Šlo je za 300 tisoč evrov in dva milijona kun (270 tisoč evrov), ki jih je Sanader nameraval uporabiti v volilni kampanji. Kosorjevi naj bi povedal, da je za zmago na volitvah treba v kampanjo dve tretjini denarja vložiti "pod mizo", tretjino pa zakonito.

Po Barišićevih besedah je bila Kosorjeva takrat prestrašena in ni ničesar komentirala. Na njegove večkratne telefonske klice, kaj naj potem stori z omenjenim denarjem, pa se ni odzvala. Dolgo časa zatem ga je poklical sekretar Bačić in zahteval, naj denar izroči v računovodstvo HDZ pri Marici Glavaš, kar je tudi storil.

Barišić je opisal tudi, kako je HDZ prek bivšega tiskovnega predstavnika vlade in stranke Ratka Mačka kupovala lokalne medije.

Sanader: To je pravljica

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je podal ugovor na trditve Barišića, saj je ocenil, da imajo zgolj en namen – "neresnično obremenitev Sanaderja in potrditev obtožnice", da bi olajšal svoj položaj.

Ugovarjal je tudi sam Sanader. "Medtem ko sem poslušal, se mi je to zdelo kot fikcija, kot pravljica. Na ta način nisem vodil ne stranke ne vlade," je izjavil Sanader. Pripombe na resničnost Barišićevih besed so imeli tudi Mačkovi odvetniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.