Ne vemo, ali je plečka prišla na krožnike

Foto: Žurnal24
Italijanski proizvajalec je v Slovenijo dostavil 165 kg omenjenega proizvoda, podatkov o tem, ali je omenjena svinska plečka prišla tudi do kupcev, pa še ni.
Oglej si celoten članek

Družba Eurospin je včeraj iz svojih prodajaln, ki jih ima po vsej Sloveniji, zaradi potencialne okužbe z dioksinom umaknila kuhano plečko iz svinjskega mesa SPALLA COTTA a fette, italijanskega proizvajalca Montana Alimentari SPA.

Italijanski proizvajalec je v Slovenijo dostavil 165 kg omenjenega proizvoda, podatkov o tem, ali je omenjena svinska plečka prišla tudi do kupcev, pa še ni. " Podatke o količinah iz prodaje izločenih živil in od kupcev vrnjenih živil nosilec dejavnosti, ki izvaja umik in odpoklic, Eurospin d. o. o., še zbira in jih vam v tem trenutku ne morem posredovati," so sporočili iz Zdavstvenega inšpektorata. Prav tako nam teh podatkov do sedaj niso posredovali iz Eurospina. Na Zdravstvenem inšpektoratu sicer pravijo, da možnosti, da bi se tudi v prihodnje izdelki s kontaminirano irsko svinjino pojavili na policah slovenskih trgovin, ni mogoče izključiti. Je pa to edini zabeleženi primer v Sloveniji do sedaj.

Dioksini, za katere ekolog in neodvisni raziskovalec Anton Komat pravi, da so n ajbolj popoln strup znanosti, so lahko tudi naravnega izvora, glavnina (približno 80 odstotkov) pa jih nastaja kot stranski produkt pri gorenju in sežiganju različnih snovi. Rastlinojede živali dioksine vsrkavajo iz onesnaženih rastlin, mesojede živali iz mesa onesnaženih živali (" bolj zamaščene živali" jih kopičijo več), obe skupini pa jih vsrkavata iz onesnažene vode. Na takšen način prihaja do kopičenja teh snovi v maščevju izpostavljenih oragnizmov v večji koncentraciji kot v rastlinah in okolju, čeprav jih lahko najdemo tudi v živilih neživalskega izvora. Človek lahko vnaša dioksine na več načinov, z vdihavanjem onesnaženega zraka, direktno preko kože, največ pa z uživanjem živil živalskega izvora (mleko, maščobe, meso, siri, jajca).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.