"Naše društvo se ukvarja z vzgojo, varstvom in promocijo zelišč. Trudimo se tudi, da bi izpopolnili zakonodajo v zvezi z nabiranjem zelišč," pravi Marjan Starc, predsednik društva
Planta.
"Na Hrvaškem imajo v zvezi z nabiranjem zelišč urejene zakone, pri nas je tudi sicer nekaj zakonodaje, vendar lahko ljubiteljsko zelišča pobirajo vsi. To pa je včasih problem, saj ne znajo vsi tega početi tako, da ne povzročajo škode," razloži Starc.
O trženju špargljev Starc meni, da je "velika napaka, da jih hodijo prodajat drugam, na primer v prestolnico. Ljudje bi morali hoditi k nam, ne pa mi k njim. V svetu take stvari znajo tržiti, v škotskem Loch Nessu produkta (jezerske pošasti Nessie, op. p.) sploh ni, prodajajo pa jo. Mi imamo produkt in ga premalo tržimo."
Šopki za fritaje
"Šavrinke so včasih pripravljale šopke iz melise, koprive, žajblja, špargljev, sivke in drugih zelišč ter jih nosile v Trst, kjer so jih prodajale pod imenom erbe per ovi (zelišča za jajca), saj so bila namenjena pripravi fritaje," pojasnjuje Alberto Pucer, zgodovinar, avtor in proučevalec
slovenske Istre.
Risbe in kuhinja
V sklopu razstave v hotelu Delfin bo prikazana uporaba užitnih in zdravilnih zelišč nekdaj in danes. Za približno en mesec bodo na ogled risbe zelišč, dela akademskega slikarja Aleša Sedmaka, ki so bila prvotno namenjena slovenski enciklopediji zelišč. V tem času bo v restavraciji Pergola in piceriji Ranieri na voljo posebna ponudba spomladanske istrske
kuhinje.
Naša zelišča so nosili v Trst
Užitna in zdravilna zelišča. V hotelu Delfin odprtje razstave in kulinarične ponudbe.