Naša zelišča so nosili v Trst

Foto: Žurnal24 V društvu Planta si prizadevajo, da bi tudi zelišča postala del razpoznavnosti s
Užitna in zdravilna zelišča. V hotelu Delfin odprtje razstave in kulinarične ponudbe.
Oglej si celoten članek

"Naše društvo se ukvarja z vzgojo, varstvom in promocijo zelišč. Trudimo se tudi, da bi izpopolnili zakonodajo v zvezi z nabiranjem zelišč," pravi Marjan Starc, predsednik društva 
Planta.

"Na Hrvaškem imajo v zvezi z nabiranjem zelišč urejene zakone, pri nas je tudi sicer nekaj zakonodaje, vendar lahko ljubiteljsko zelišča pobirajo vsi. To pa je včasih problem, saj ne znajo vsi tega početi tako, da ne povzročajo škode," razloži Starc.

O trženju špargljev Starc meni, da je "velika napaka, da jih hodijo prodajat drugam, na primer v prestolnico. Ljudje bi morali hoditi k nam, ne pa mi k njim. V svetu take stvari znajo tržiti, v škotskem Loch Nessu produkta (jezerske pošasti Nessie, op. p.) sploh ni, prodajajo pa jo. Mi imamo produkt in ga premalo tržimo."

Šopki za fritaje
"Šavrinke so včasih pripravljale šopke iz melise, koprive, žajblja, špargljev, sivke in drugih zelišč ter jih nosile v Trst, kjer so jih prodajale pod imenom erbe per ovi (zelišča za jajca), saj so bila namenjena pripravi fritaje," pojasnjuje Alberto Pucer, zgodovinar, avtor in proučevalec 
slovenske Istre.

Risbe in kuhinja
V sklopu razstave v hotelu Delfin bo prikazana uporaba užitnih in zdravilnih zelišč nekdaj in danes. Za približno en mesec bodo na ogled risbe zelišč, dela akademskega slikarja Aleša Sedmaka, ki so bila prvotno namenjena slovenski enciklopediji zelišč. V tem času bo v restavraciji Pergola in piceriji Ranieri na voljo posebna ponudba spomladanske istrske 
kuhinje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.