Namesto nepremičninskega bi raje kriznega

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Združenje občin pošilja davek na nepremičnine v ustavno presojo.
Oglej si celoten članek

Združenje občin Slovenije je danes vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine skupaj s predlogom za začasno zadržanje izvajanja in absolutno prednostno obravnavo. Predsednik združenja Robert Smrdelj je poudaril, da obstaja velika verjetnost, da zakon pade.

V združenju občin, ki so zahtevo vložili skupaj s pobudnikoma peticije proti davku, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in stranko SLS, med drugim izpostavljajo, da bo zakon posegel v avtonomijo lokalnih skupnosti in povzročil velik izpad njihovih finančnih virov.

"Zakon jemlje občinam avtonomijo"

Smrdelj je na današnji novinarski konferenci pred vložitvijo zahteve na ustavno sodišče v Ljubljani poudaril, da zakon z ukinitvijo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je z okoli 200 milijoni evrov predstavljal devet odstotkov vseh prihodkov občin, jemlje občinam avtonomijo ter krši evropsko listino lokalne samouprave in slovensko ustavo.

Hkrati bo država občinam z obveznostjo plačila davka naložila dodatno finančno obveznost v višini 30 milijonov evrov, ne bo pa zagotovila vira, pravi Smrdelj in dodaja, da se z zakonom občinam odvzema razvojni instrument.

Luknjo v državnem proračunu je treba krpati z nekim kriznim davkom, ki je bolj pošten do zavezancev, je še dodal Smrdelj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.