Najmanj toliko višja bo minimalna plača

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Minimalna plača se bo zvišala za najmanj za 50,54 evra bruto.
Oglej si celoten članek

Po zakonu se mora minimalna plača uskladiti vsaj z inflacijo v preteklem letu, ki je znašala 4,2 odstotka. To pomeni, da bo minimalna plača v letu 2024 višja najmanj za 50,54 evra bruto in bo znašala 1.253,90 evra.

Še marca je bila inflacija 10,5-odstotna, kar bi minimalno plačo zvišalo za 126 evrov bruto, a je nato inflacija začela padati, v zadnjih mesecih tudi ali še posebej zaradi ukrepov vlade pri bencinu in dizlu ter ukinitvi prispevka za obnovljive vire pri elektriki, kar je znižalo račune za elektriko.

Minister za delo Luka Mesec pred novim letom še ni želel napovedati, ali bo dvig minimalne plače kaj višji od tega, ki ga določa zakon, saj se bodo o tem še pogovarjali na vladi. Konča odločitev glede minimalne plače v prihodnjem letu bo znana v začetku januarja.

Tudi na Hrvaškem se z novim letom zviša minimalna plača, znašala bo 840 evrov bruto, kar je 677 evrov neto.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 18:30 5. Februar 2024.

    še vedno in še naprej sramotna "zvišanja" minimalca! Nagnusno majhne plače in največji bruto ter davki na svetu! Ter sramotno …

  • 09:43 3. Januar 2024.

    Ja minimalc gre gor, ostalim pa plače stojijo. Nevem al samo enim grejo računi in stroški gor. Še malo pa …

  • 12:08 1. Januar 2024.

    Žal oseba katera je napisala tale članek, ni dobro pogledala SURSove statistike. Decembrska 2023 inflacija v primerjavi z decembrsko 2022 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.