Naj pokajo varno

Foto: Žurnal24 Posledice nepravuilne uporabe so lahko zelo hude. (Foto: Policija)
Možnarji morajo biti preizkušeni in žigosani, možnarist pa mora imeti potrdilo o usposobljenosti.
Oglej si celoten članek

Pokanje z možnarji je v nekaterih delih Slovenije tradicionalen del praznovanja velikonočnih praznikov. Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kljub temu je treba upoštevati nekaj predpisov, da bo takšno pokanje tudi varno.

Pokanje z možnarji izhaja še iz poganskih časov. Takrat naj bi glasen hrušč uporabljali za odganjanje zlih duhov v času prehoda zime v pomlad. Kasneje se je običaj prenesel v krščanstvo. Streljanje z možnarji na velikonočno nedeljo je budnica in vabilo k vstajenjski procesiji.

Možnaristi morajo imeti preizkušene in žigosane možnarje ter certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.  Pokanje ni dovoljeno med 22. in 6. uro.  

V preteklih letih je prihajalo do poškodb. Najpogostejše posledice so opečeni prsti, razcefrani ali celo odtrgani udi, pogoste so poškodbe obraza in oči. Poleg tega moti tudi živali ter onesnažuje okolje Med velikonočnimi prazniki je sicer največ pokanja s karbidom in raznimi posodami, uporabljajo tudi možnarje, ki jih polnijo s smodnikom.

Uporaba drugih pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok (različne oblike etrad), pa je v tem času prepovedana

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.