Naj država ne uniči nečesa, kar je dobro

Na področju starševskega varstva smo lahko zgled razvitim državam.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 main David Jug (Foto: Boštjan Tacol) Skupek prostih dni, ki pripadajo staršem – pa naj gre za porodniški dopust, dopust za nego otroka ali očetovski dopust –, je nekaj boljšega, kar ima ta država. Sploh če ureditev primerjamo z nekaterimi razvitimi evropskimi državami, kjer lahko mame doma ostanejo le nekaj mesecev.

Krivico bi naredil patronažnim sestram, če jih ne bi omenil. Iz prve roke lahko povem, da so njihove spodbudne besede ter nasveti o zdravju, negi in prehrani mater in otrok izjemno koristni. Še posebno kadar obiščejo pare, ki so prvičpostali starši.

Toda. Pred nekaj manj kot dvema letoma, ko je bila pri nas zadnjična obisku patronažna sestra, je potožila, kako nadrejeni klestijo število njihovih obiskov na domovih. “Samo čakamo, kdaj nam bodo dejali, da nas ne potrebujejo več,” je dejala. Ne vem, ali je v tem kaj resnice, toda če mi država za te in one prispevke pobere tretjino plače, pričakujem nekaj v zameno.

Najbrž je res le vprašanje časa, kdaj se bodo pravice mladih staršev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v imenu varčevanja in rezanja stroškov skrčile. Pravzaprav so se že začele krčiti, Zujf je starševsko nadomestilo denimo že oklestil. Upam, da se država zaveda morebitnih posledic, ki bi jih imelo nadaljnje zategovanje pasu. Mladi so dandanes že tako stisnjeni v kot. Živijo na račun staršev, so brez služb, brez rešenega stanovanjskega problema in s črnogledimi obeti za prihodnost. S tega vidika je prav presenetljivo, da se število rojstev v zadnjih petih letih, odkar je udarila kriza, praktično ni kaj dosti spremenilo.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:23 4. Maj 2013.

    Izjava za javnost - 1. izredna seja Skupščine ljudstva<br />Še več, politična elita je nedvoumno pokazala, da se vestno uklanja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.