Nad slabo prodajo z oljčno osmico

Foto: Janez Mužič
Foto: Janez Mužič
Alberto Pucer. Omislil si je način, kako bi pridelovalci olja brez davka prodajali presežek prejšnjega leta.
Oglej si celoten članek

Zadnja leta prodaja domačega oljčnega olja – zaradi uvoza cenejšega in včasih tudi manj kakovostnega iz drugih držav – upada, zato si je Alberto Pucer, arhivar v piranskem arhivu, zgodovinar in tudi borec za kulinarično istrsko dediščino, omislil oljčno osmico. V njej bi lahko kmetje, pridelovalci oljčnega olja, tega po vzoru vinskih osmic točili in prodajali osem dni.

Osmica je posebna oblika prodaje, ki omogoča, da kmet vinogradnik na svoji kmetiji (v kleti) osem dni prodaja presežek vina zadnjega leta brez davka, zraven pa domačo hrano. Pravica do osmic je zelo stara – izvirala naj bi iz 16. stoletja, iz časov nemškega cesarja Karla Velikega.

Zraven pa kruh z olivami

Pucer predlaga, da bi kmetje ob olju ponudili domači kruh z olivami, vložene in nasoljene olive, pečen krompir in drugo. Kraj osmice bi označevali šopi oljčnih vej.

Njegova zamisel bo predstavljena zadnji konec tedna aprila v Padni v sklopu dnevov oljčnega olja in blitve, ki jih pripravljajo s portoroškim turističnim združenjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:13 6. Februar 2012.

    Teli oljkarji so navili cene v nebo za ta njihova kao"deviško stisnjena "olja,ki se konecd koncev lahko primerjajo tudi z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.