V torek pozno popoldne se je poklicnim ribičem po dolgem obdobju slabega vremena končno nasmehnila
sreča. Pridružili smo se jim v portoroškem ribolovnem rezervatu, kjer so po kakšni uri iskanja
izsledili jato cipljev in v 320 metrov dolgo krožno mrežo plivarico že v prvem poskusu ujeli slabi
dve toni prvih letošnjih cipljev. Takoj so jih spravili v kašete in na obalo, kjer je že čakalo
Delmarjevo posebno vozilo za njihov razvoz po ribarnicah.
"Za prvič je tako, kot je. Ribiči moramo biti vedno zadovoljni, sicer pa smo z letošnjim
izlovom šele začeli. Zdajle že prelagamo mrežo in gremo takoj iskat še kakšno jato. Moramo
izkoristiti ugodno vreme, mirno morje in nizke temperature," je na ribiški barki Levante, s
katero so "zakladali" ciplje, takoj po prvem ulovu povedal vodja letošnjega izlova cipljev
Zlatko Novogradec. Naj spomnimo, da so jih lani ujeli prav tako na začetku
februarja skupaj okoli 10 ton, včerajšnji ulov je dosegel dobrih pet ton.
V ribarnice tako končno prihaja prva pošiljka tradicionalne ribje specialitete zimskih časov,
saj pravi gurmani pravijo, da imajo pozimi ujetega ciplja raje kot brancina. V tem času se namreč
cipelj očisti, ker med prezimovanjem ne jé, in je zato zdaj najbolj okusen.
Na suho potegnili pet ton cipljev
Poklicni ribiči so z ulovom cipljev v portoroškem ribolovnem rezervatu zadovoljni. Cipelj je v zimskem času najbolj okusen.