Na poti k Širci

Foto: Žurnal24 Leo Šešerko, ki je razglasil novo civilno iniciativo, poziva k podpisu izjave pr
Civilna iniciativa za Kolizej želi nov, javni arhitekturni natečaj za Kolizej.
Oglej si celoten članek

Predstavniki novoustanovljene civilne iniciative (CI) za Kolizej se bodo v petek sestali z ministrico za kulturo Majdo Širca.

Očitajo ji arbitrarno odločanje in nespoštovanje zakonodaje pri odločitvi, ali se Kolizej lahko poruši. ''Spomenik je ministrica derazglasila brez soglasja stroke,'' je poudaril Andrey Hrausky, predsednik Društva arhitektov Ljubljana (Dal). Dodal je, da je mora po ustavi vsak državljan varovati kulturno dediščino, ministrica pa tega ni storila.

Miha Dešman, nekdanji predsednik Dala, je povedal, da je sporno že, da je mesto prodalo stavbo zasebniku, ki je ni želel prenoviti, ampak jo je kupil zaradi zemljišča. V CI menijo, da je s soglasjem ministrica pritrdila projektu novega Kolizeja, čeprav ni imel podpore v urbanističnih dokumentih, arhitekturna podoba pa je nastala na nezakonitem, vabljenem arhitekturnem natečaju. Želijo, da se izvede nov, veljaven javni arhitekturni natečaj.

Na ministrstvu za kulturo so povedali, da je ministrica kulturnovarstveno soglasje podpisala na podlagi zakona o varstvu kulturne dediščine. Idejo novega natečaja podpirajo, vendar dodajajo, da je ta v pristojnosti Mestne občine Ljubljana in investitorja, torej Kranjske investicijske družbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.