Na dan je zaprtih 1.460 ljudi

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Opozorilo. Več zaprtih in manj zaposlenih pomeni nižjo stopnjo varnosti.
Oglej si celoten članek

"Število zaprtih ljudi se zvišuje, število zaposlenih zmanjšuje, s tem pa se niža stopnja varnosti," je ob predstavitvi letnega poročila opozoril Dušan Valentinčič, direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.


Lani je bilo v povprečju na dan zaprtih 1.418 ljudi, kar je za šest odstotkov več kot leto prej. Število se povečuje tudi letos, v prvih treh mesecih je bilo povprečno zaprtih 1.460 ljudi, kar je še za tri odstotke več kot lani. "Upamo, da se ta trend ne bo nadaljeval, sicer bomo imeli velike težave," je napovedal Valentinčič, ki ga skrbi tudi zmanjševanje števila zaposlenih. Trenutno jih je 860, kar je 16 manj kot ob koncu prejšnjega leta, projekcija pa kaže, da jih bo ob koncu leta še 20 manj.

Premalo koristnih del

Opozoril je tudi na to, da se nadomestna kazen (dela v splošno korist) uporablja v zelo redkih primerih. Lani je tako kljub prenatrpanim zaporom kazen služilo le 11 ljudi. "V povprečju se je prenatrpanost zaporov zvišala iz 103 odstotkov v letu 2011 na 108 odstotkov v lanskem letu," je pojasnil. Najbolj so bili prezasedeni zavodi v Ljubljani (159 odstotkov), Novem mestu (130) in Mariboru (127 odstotkov).

Za smrt ni krivo nasilje

O primeru smrti obsojenca, ki se je prejšnji torek zgodil v mariborskem zaporu, pa je dejal, da ni posledica nasilja pravosodnih policistov: "Ta možnost je izključena." Tako je po njegovih besedah pokazal nadzor, za uradno poročilo pa še čakajo obdukcijo. Pojasnil je še, da so pravosodni policisti zoper obsojenca morali uporabiti prisilna sredstva, saj je v sobi razbijal, nato pa enega tudi napadel: "Najprej so ga morali miriti, že v naslednjem trenutku so nudili prvo pomoč. Žal je pozneje v bolnišnici umrl."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:04 17. April 2013.

    zelo lepo povprečje, to je skoraj v celoti moja "krajevna skupnost"

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.