"Mučenci" živijo šest let manj kot ženske

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dan mučencev, 10. marec, so si moški izbrali za svoj dan kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk, 8. marcu.
Oglej si celoten članek

Deček, rojen v Sloveniji v letu 2014, lahko pričakuje 78 let življenja, kar je v primerjavi z deklico šest let manj.

Povprečna starost moških sredi leta 2015 je bila 41,1 leta, kar je tri leta manj od povprečne starosti žensk.

Povprečna velikost in teža

Povprečen moški v višino meri 178 centimetrov, njegova povprečna teža pa je 85 kilogramov. 

Normalno hranjenih je le 36 odstotkov in polovica žensk, bistveno več moških kot ženske je tudi čezmerno hranjenih in debelih, kar dve tretjini, žensk pa manj kot pol. Tudi kadi več moških kot žensk.

Foto: statistični urad Statistika moški ženske

Moški se upokojijo dve leti kasneje kot ženske. Njihova pokojnina je višja, a povprečno umrejo prej in tako tudi pokojnino prejemajo manj časa. Najpogostejši vzrok smrti v lanskem letu je bil pri moških pljučni rak, pri ženskah pa odpoved srca.

V Sloveniji je višje in visoko izobraženih manj moških kot žensk, a v povprečju zaslužijo na mesec približno 90 evrov več kot ženske. Povprečno so tri leta mlajši od žensk, a s svojim življenjem na splošno manj zadovoljni kot ženske.

Najbolj priljubljeno fantovsko ime je Luka, med odraslimi in starejšimi pa je še vedno najpogostejše ime Franc, je navedel državni statistični urad.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:42 10. Marec 2016.

    če bi "mučenci" malo ustavili svoje kojne, bi tudi energijo imeli za dlje časa, tako pa, eni se nažirajo do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.