Morje se je segrelo že čez 28 stopinj

Foto: Nataša Ručna
Foto: Nataša Ručna
Vročinski val zadnjih dni vpliva tudi na temperature morja in rek. Morje pri Kopru je zadnje dni v popoldanskih urah doseglo do 28,5 stopinje Celzija.
Oglej si celoten članek

Slovensko morje se je v zadnjih dneh popoldne ogrelo tja do 28,5 stopinje Celzija, medtem ko se v jutranjih urah "ohladi" na 27 stopinj Celzija. Temperature rek v alpskem svetu se večinoma gibljejo pod 20 stopinjami Celzija, marsikje pa reke v svojem spodnjem toku na območjih umirjenega toka presegajo 25 stopinj in segajo vse tja do 28 stopinj Celzija, kar velja zlasti za Savo, Savinjo, Krko in Kolpo, je povedala dežurna hidrologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Maja Jeromel.

Do rekorda še skoraj tri stopinje

Kljub temu pa "to niso nobene ekstremne vrednosti", čeprav ni izključeno, da bi ob vztrajanju vročinskega vala v prihodnjih dneh lahko dosegli tudi rekordne vrednosti, ocenjuje dežurna hidrologinja.

Najvišja izmerjena temperatura morja v Kopru doslej je bila po podatkih Arsa 31,1 stopinje Celzija, enako rekordno vrednost beleži Krka v spodnjem toku, Sava v spodnjem toku pa se je doslej najbolj segrela na 29,1 stopinje Celzija.

Visoke temperature vode lahko sicer vplivajo na zmanjšanje vsebnosti kisika, kar lahko predstavlja težavo za ribe in druge živali, višja temperatura morja pa predstavlja tudi ugodno okolje za rast alg, je opozorila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.