Monopolist, "gazde" in njihov posel

V Luki sum korupcije prepuščajo policiji, mednarodni strokovnjak bi razčistil.
Oglej si celoten članek

Foto: Barbara Milavec Nataša Čepar Obtožbe, ki jih je slišati na račun vodilnih v Luki glede poslovanja s tako imenovanimi izvajalci pristaniških storitev, gredo od tega, da so tihi partnerji v teh podjetjih, do tega, da jim morajo nositi po “jurja” na mesec, da (podizvajalci) dobijo delo. Izpostaviti pa se noče nihče, saj je Luka reden plačnik. Morda so obtožbe posledica “fovšije” med pogodbenimi podjetji, ki vidijo samo, kako Luka, ki ima v pristanišču monopol, favorizira druge in ne njih. Kljub temu mednarodni strokovnjak Rado Antolovič, ki naj bi bil mimogrede spet aktualni kandidat za vodenje Luke, v intervjuju (zraven) poudari, da bi morali špekulacije o korupciji vzeti resno in jih razčistiti tako uprava Luke kot njeni nadzorniki. Da so tla za razvoj korupcije v Luki plodna, so prepričani številni akterji in poznavalci dogajanja. Opozarjajo, da ni javno znanih meril za dodelitev posla, in na nenavadno obnašanje podizvajalcev, ki pogosto menjujejo zastopnike, zapirajo podjetja in odpirajo nova. Na zadnja pa “gazde” prenesejo delavce in posel, ne pa tudi dolgov.

Izkoriščani

V Luki se zelo hitro izognejo odgovornosti glede poslovanja podizvajalcev. To ni njihova stvar. Zanimiv pa je dopis sindikalista vodstvu Luke iz leta 2009. Iz njega izhaja, da je Luka sodelovala pri nekakšnem “džentelmenskem” dogovoru med večjimi podizvajalci, da delavci brez dovoljenja ne smejo zamenjati delodajalca, in če se to zgodi, jim Luka ne dovoli vstopa v pristanišče. To prakso so sicer ukinili, a grenak priokus ostaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:09 25. Februar 2013.

    No, še včeraj je več kot pol anketirancev trdilo, da suma korupcije ni treba razčiščevati, ker gre le za sum!? …

  • 23:10 24. Februar 2013.

    Dobro napisano. Pristojni, ukrepajte!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.