Mini veliki pok uspel

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
V velikem hadronskem trkalniku v Cernu so uspešno poustvarili mini veliki pok. Znanstveniki so pri tokratni simulaciji namesto protonov uporabili ione.
Oglej si celoten članek

Znanstvenikom je v 27 kilometrov dolgem tunelu pod švicarsko-francosko mejo v bližini Ženeve uspela simulacija, ki naj bi ponazarjala nastanek vesolja. Do sedaj so pri iskanju odgovora na skrivnost o nastanku vesolja med seboj trčili protone.

Naslednje štiri tedne se bodo znanstveniki v Cernu osredotočili na analizo podatkov pridobljenih iz trčenja ionov. Upajo, da bodo več izvedeli o plazmi, iz katere je bilo narejeno vesolje milijoninko sekunde po velikem poku pred 13,7 milijarde let.

Znanstvenik David Evans je dejal, da so navdušeni nad uspehom. "Proces se je odvil v varnem in nadzorovanem okolju, proizvajal je vroče in goste ognjene krogle, katerih temperature so dosegle okrog deset trilijonov stopinj, milijonkrat višje kot središče Sonca. Pri teh temperaturah se celo protoni in nevtroni, ki tvorijo jedro atomov, stopijo v vročo gosto juho kvarkov in gluonov, poznano kot kvark-gluonsko plazma." S preučevanjem omenjene plazme, ki je ena od osnovnih materij, upajo, da bodo odkrili več o moči, ki veže jedra atomov skupaj in ki predstavlja 98 odstotkov njihove mase. Plazma naj bi obstajala še pred velikim pokom.

Po končanem poskusu bodo v Cernu spet nadaljevali s trkanjem protonov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.