Milko Novič vložil odškodninsko tožbo, toliko zahteva od države

Foto: Žurnal24 Milko Novič Foto: Saša Despot Milko Novič Foto: Saša Despot Milko Novič
Milko Novič toži državo zaradi sedem let trajajočega kazenskega postopka.
Oglej si celoten članek

Milko Novič je pred nekaj dnevi na ljubljansko okrožno sodišče vložil tožbo proti državi v višini miljon in pol evrov. Po poročanju Večera je tožbo vložil zaradi domnevno povzročene mu velike nematerialne in materialne škode, ki je nastala zaradi neupravičenega pripora in zapora, neupravičenega kazenskega postopka in obsodbe.

Spomnimo, na prvem sojenju je bil namreč Novič zaradi umora Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta, aprila 2017 obsojen na 25-letno zaporno kazen in jo je že začel prestajati v zaporu na Dobu. Nato je vrhovno sodišče 11. septembra  2018 sodbo razveljavilo, Novič je bil izpuščen iz zapora. Nato sta bili še dve sojenji, na prvem je bil oproščen, a je sodbo višje sodišče razveljavilo. Sledilo je še tretje sojenje, Novič je bil znova oproščen. Sojenje zanj se je končalo z zavrnilno sodbo ljubljanskega višjega sodišča decembra 2021, saj je primer zastaral pred pravnomočnostjo sodbe.

V tem času je bil Novič v priporu ali zaporu kot navaja Dnevnik, skupno 1231 dni. Zaradi neupravičene obsodbe in neutemeljeno odvzete prostosti zdaj zahteva 700.000 evrov – gre za odškodnino zaradi pretrpljenih duševnih bolečin zaradi posega v čast in dobro ime, v zdravje, osebnostne pravice, zaradi okrnitve svobode in strahu. Še dodatnih 847.114 evrov pa terja zaradi povzročene premoženjske škode.

Foto: Saša Despot Milko Novič Tedaj 58-letni Novič je bil aretiran zaradi očitka, da je 14. decembra 2014 pred ljubljansko restavracijo streljal na Janka Jamnika, ki je tri dni kasneje zaradi hudih poškodb umrl v bolnišnici. Ob Novičevi aretaciji je tedanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič medijem povedal, da je policija prijela osumljenega Jamnikovega umora, ki je ravnal naklepno, načrtno. Ter da je bil na dejanje, ki je bilo storjeno na posebno sovražen in brezobzirno maščevalen način, dobro pripravljen.  "Pred kaznivim dejanjem si je priskrbel strelno orožje in ga vzel s seboj, ko je šel pred restavracijo, saj je vedel, da bo tja v tistem času prišla tudi žrtev, kar je bilo splošno znano," je še povedal Majhenič. Po tej izjavi je bil Novič v javnosti, ki je spremljala medije, obsojen, spoznan za krivega umora, čeprav bi tedaj zanj moralo še veljati načelo nedolžnosti. Sodni proces zoper njega je bil  gotovo eden najodmevnejših sodnih procesov v Sloveniji, o tem so poročale domala vse slovenske medijske hiše, Novič je bil v prispevkih predstavljen kot morilec, še izhaja iz tožbe. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 17:34 25. Julij 2024.

    Je tako! Odret do vaša!

  • 15:07 25. Julij 2024.

    In zakaj ni napisano ime tožilke? In imena sodnikov? In na koncu koncev pomembna je prva izjava zaradi katere je …

  • 13:39 25. Julij 2024.

    7 let sodijio naši vrhunski sodniki,potem država plača njihovo nesposobnost,oni pa zahtevajo višje plače za neznanje!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.