Meja sneženja spet bližje nižinam

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Prihodnji teden na čaka vremenski preobrat.
Oglej si celoten članek

Vremenoslovci na Arsu za danes ob pretežno jasnem vremenu napovedujejo temperature od 17 do 22 stopinj Celzija. Tudi jutri bo pretežno jasno, jutranje temperature bodo od -4 do 2, na Primorskem in ponekod v višjih legah od 3 do 7, najvišje dnevne od 16 do 21 stopinj.

V nedeljo in ponedeljek se bo nadaljevalo pretežno jasno vreme, v torek pa nas že čakajo prvi večji oblaki, znanilci spremembe. 

Vremenska slika kaže, da se bo v torek hladen in vlažen polarni zrak iznad območja Severnega morja pričel spuščati prek zahodne Evrope proti zahodnemu Sredozemlju, pojasnjujejo na Arsu. Nad južno Evropo in severnim Sredozemljem bo sredi tedna nastalo ciklonsko območje, v višinah bodo nad našimi kraji zapihali jugozahodni vetrovi.

V torek, dodajajo vremenoslovci, bo na vzhodu še dokaj sončno, drugod bo ob jugozahodnem vetru pretežno oblačno. Od srede naprej bo vreme nestalno, občasno bo deževalo. Ob koncu tedna se bo meja sneženja približala nižinam.

Do prvih padavin v večjem delu Slovenije še naprej velja velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Foto: Arso Vreme preglednica

Sneg v gorah 

Snega je v hribih še kar nekaj, a razlike so velike med sončnimi in senčnimi legami, je Arso vččeraj objavila na svojem Facebook profilu. Na Kredarici je še 150 cm snega, na Zelenici 113 cm, na Voglu pa 110 cm. Več kot pol metra snega je še na Kaninu (92), Vršiču (71), Rudnem polju (64), Pavličevem sedlu (58) in Krvavcu (57 cm). Z izjemo Kredarice so to podatki iz avtomatskih postaj, zato jih je potrebno jemati malo z rezervo, so poudarili na Arsu. 

Še vedno so zasnežene tudi nekatere alpske doline, kar lahko precej podaljša dostop do izhodišča, saj je potrebno del poti opraviti peš.

Ob vse toplejšem vremenu je situacija povsem pomladanska. Sneg ponoči zaradi jasnega vremena pomrzne, čez dan pa se zaradi vpliva sonca zlasti na prisojnih pobočjih ojuži in tudi močneje zmehča. Sneg je na prisojnih pobočjih večinoma že dobro osrenjen, ponekod v senčnih grapah je lahko še nekaj mehkega napihanega snega, prisotna je tudi skorja. Vetru izpostavljene lege so spihane, tudi do kopne podlage. Na prisojnih pobočjih je v sredogorju marsikje že kopno ali pa je snega malo.

xxx

Slovenija Srednjeročna napoved vremena: Končno prihaja, kar vsi že dolgo čakamo!

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 11:00 26. Marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 17:24 25. Marec 2022.

    glavno da suša fožre travnato rušo, vse ostalo pa itak nima še lep čas prihodnosti ... in kaj bo zdej? …

  • 17:18 25. Marec 2022.

    pri +20 bo snežeilo do nežin, ja vse je možno, genski inženiring deluje ... glavno da ni poplav v ukrajini …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.