Mate zavrača očitke interpelacije

Foto: Žurnal24 Prvi podpisnik interpelacije zoper Mateja je poslanec Zaresa Pavel Gantar (na sl
Zares je vložil interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja. Glavni povodi za interpelacijo so primeri Global, Plut in glasovnice v tujini.
Oglej si celoten članek

Poslanski skupini Zares in LDS sta dopoldne v državnem zboru vložili interpelacijo proti notranjemu ministru Dragutinu Mateju. Prvi podpisnik interpelacije je poslanec stranke Zares Pavel Gantar, drugi pa poslanec LDS Aleš Gulič. Poleg poslancev Zaresa sta interpelacijo podpisala še Tone Anderlič in Jožef Školč iz LDS. Po vložitvi interpelacije ima Mate 30 dni časa, da odgovori na obtožbe. Interpelacije nista podpisali opozicijski SD in SNS, prva zato, ker meni, da to ni v skladu s sporazumom o sodelovanju strank v času predsedovanja EU, druga pa zato, ker se ne strinja z očitki na delo policije v primeru Strojan.

Mate zavrača očitke
Mate danes še ni prejel in preučil vložene interpelacije. Na očitke v zvezi z domnevnimi kršitvami zakonodaje v primeru Plut, na področju nadzora nad zasebnim varovanjem in v primeru ažuriranja volilnih imenikov pa minister odgovarja, da so v vseh navedenih primerih uslužbenci ministrstva in policije ravnali v skladu z veljavno zakonodajo in da pri tem ni bilo storjenih nobenih kršitev, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Minister bo po preučitvi v veljavnih rokih pripravil ustrezne odgovore na vsebino interpelacije, delo ministrstva in priprave na predsedovanje Slovenije svetu EU pa se bodo nemoteno nadaljevale, so še zapisali.

Zares obrazložil interpelacijo
Podpredsednik poslanske skupine Zares Branko Lobnikar je predstavil ključne razloge za interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve. Mateju očitajo kršitev šestih zakonskih aktov. Posledice ministrovega nezakonitega in nestrokovnega dela pa se, tako Zares, kažejo v neraziskanosti kaznivih dejanj korupcije, poslabšanja prometne varnosti in slabi kakovosti dela policije. V Zares so prepričani, da so zaradi nekakovostnega dela ministra nastale nepopravljive in težko popravljive posledice, ki se kažejo v alarmantno slabem stanju izvajanja nadzora nad družbami za zasebno varovanje, kar je povzročilo neprofesionalno, nezakonito in včasih tudi za življenje nevarno izvajanje zasebno-varnostne dejavnosti.


Minister Mate bo po preučitvi pripravil ustrezne odgovore na vsebino interpelacije © BOBO

 

Erjavec: Gre za pobalinsko potezo
Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je ob interpelaciji poudaril, da gre za pobalinsko potezo Zares in nekaterih poslancev LDS. Interpelacija je zanj toliko bolj nerazumljiva po ponedeljkovem glasovanju o zaupnici vladi, saj javnost pričakuje, da bo ta vlada dobro opravila predsedovanje EU in minister za notranje zadeve je ena ključnih oseb, od katere je odvisno kako dobro bo Slovenija opravila to delo. " S strani Bruslja je bil minister Mate pohvaljen za svoje dosedanje delo, zlasti kar se tiče rezultatov odprave schengenske meje, zato se mi zdi interpelacija neresna," pravi Erjavec. Predsednik DeSUS je tudi prepričan, da interpelacija nima možnosti za uspeh.

Potrč: Interpelacija bo zgrešila namen
Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je dejal, da v njegovi poslanski skupini menijo, da bo interpelacija ne glede na svojo vsebinsko upravičenost zaradi ravnanja koalicije zgrešila svoj namen. Zato so se odločili, da v njej ne bodo sodelovali. "Če pa bodo predlagatelji interpelacije zahtevali, da se o njihovem predlogu, da se minister Mate razreši, glasuje, bomo takšen predlog z glasovanjem podprli," je še poudaril. Potrč meni, da je ponedeljkova razprava ob glasovanju o zaupnici vladi v državnem zboru pokazala, "da se niti predsednik vlade Janez Janša niti koalicija nočeta resno pogovarjati o objektivnih problemih v tej državi".

LDS Mateju že dalj časa očita nepravilnosti
Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je dejal, da so pri LDS ministru za notranje zadeve že dalj časa očitali različne nepravilnosti: " To je tudi glavni razlog, da smo se pridružili poslanski skupini Zares pri vložitvi interpelacije in prispevali tri podpise." V poslanski skupini LDS menijo, da je s svojimi potezami in kadrovskimi menjavami Mate poslabšal odnose v policiji in s tem tudi varnost državljanov. " Če posplošimo in poenostavimo, je minister Mate z različnimi potezami precej politiziral policijo," je poudaril Školč. Poleg tega mu pri LDS očitajo, da je premalo storil za nadzor osebnih varnostnih služb.Interpelacija ne bo uspela, bo pa vzela veliko časa 

Sok: Interpelacija ne bo uspela

Večina strank v DZ ne podpira interpelacije. © BOBO

 
Poslanec NSi Alojz Sok je prepričan, da interpelacija ne bo uspela, ker se, kot pravi, tragičnih zgodb ne da izkoristiti v nabiranje političnih točk, bo pa vzela veliko časa. Sok je še poudaril, da so v NSi izglasovano zaupnico vladi in razpravo o njej razumeli v smeri, da bi stranke vendarle umirile strasti ter v času, ko se Slovenija pripravlja na predsedovanje EU, ministrov ne bi zaposlovali z interpelacijami. " Glavna srž te interpelacije je zadnji tragični primer, ki se je zgodil v zvezi z varnostnimi službami ," je prepričan Sok, ki dodaja: " Tu je celo minister Mate predlagal zakon, a je kasneje državni svet nanj podal veto, zato je bil zakon tudi zaradi dela znotraj koalicije v parlamentu zavrnjen. Zadeva ni bila vsebinska bila je bolj povezana s kapitalskimi tokovi ," zaključuje Sok.

SLS interpelacije ne bo podprla
Poslanec SLS Jakob Presečnik je povedal, da same interpelacije zoper ministra za notranje zadeve Mateja še niso prebrali. Poudaril pa je, da je v stranki ne bodo podprli, kar so napovedali že ob napovedi Zares o vložitvi interpelacije. Presečnik je še povedal, da interpelacija po vsej verjetnosti ne bo dobila zadostne podpore, da pa jo bodo temeljito preučili. Poudaril je še, da lahko vsak minister, ki je interpeliran, iz tega povleče pozitivne zaključke.

Za SNS je interpelacija nesmiselna
Predsednik SNS Zmago Jelinčič je povedal, da interpelacije proti ministru niso podprli, ker "je to, kar piše LDS oziroma Zares, nesmiselna stvar". Jelinčič je še dejal, da je najbolj sporen očitek Mateju o delovanju policije v primeru družine Strojan, pri ostalih zadevah pa je še cela vrsta nepomembnih stvari. " Če bi na zahodu interpelacije vlagali na tak način in na osnovi takih zadev, potem zahod ne bi imel nobenega ministra več in tudi ne nobene vlade," je še dejal Jelinčič. V SNS menijo, da je v primeru družine Strojan slovenska policija ukrepala pravilno, je poudaril Jelinčič. " Če policaji ustavijo na cesti Slovenca, ki ni storil ničesar in zahtevajo od njega dokumente, je vse v redu. Ustaviti Roma, ki vozi brez dokumentov, pa, kot kaže, ne bi smeli. In pri taki neumnosti nočemo biti zraven," je še dejal Jelinčič. Jelinčič še meni, da bi bilo smiselno, če bi se LDS in Zares ukvarjali z bolj pomembnimi problemi, ki jih je v Sloveniji veliko. Jelinčič sicer še ni želel napovedati, kako bodo v SNS ob interpelaciji glasovali.

Global povod za interpelacijo

Primer Global je eden izmed glavnih očitkov v interpelaciji zoper Mateja. © Boštjan Tacol/Žurnal24

 
V prvi točki interpelacije Mateja obtožujejo kršitve zakona o policiji, saj policija ni opravljala ustreznega varnostnega nadzora v primeru Plut. V drugi točki ga obtožujejo kršitve zakona o zasebnem varovanju, kjer je prav tako prišlo do hudih posledic v primerih klubov Global in Lipa. V tretji točki pa ga obtožujejo kršitve zakona o evidenci volilne pravice, ker ni v postavljenem roku ustrezno in ažurno popravil volilnih imenikov. "Tako so bile v tujino poslane prazne glasovnice preminulim ljudem in ljudem, ki nimajo slovenskega državljanstva," je pred dobrim tednom dejal poslanec Zares Matej Lahovnik .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.