Marta Kos zavrača obtožbe, sporne besede je izrekla v intervjuju za Žurnal24

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Komisarska kandidatka Marta Kos je danes zavrnila očitke o proruskih stališčih, ki jih je bilo med drugim slišati na sredinem zaslišanju v pristojnem odboru DZ. V izjavi za STA je Kos, katere predvideni resor v komisiji bo zajemal tudi Ukrajino, zatrdila, da je že od začetka vojne na strani Kijeva, ki mu je treba tudi nadalje nuditi podporo.
Oglej si celoten članek

"Že od začetka vojne sem na strani Ukrajine in ukrajinskega naroda. Odgovor Ukrajine na rusko agresijo je boj za evropske vrednote, demokracijo in svobodo vseh nas. Tako dolgo, kot bo potrebno, moramo podpirati Ukrajino na vseh možnih področjih - politično, finančno in vojaško," je zapisala in izrazila prepričanje, da bo lahko kot komisarka za širitev k temu veliko prispevala.

"Verjamem, da je politika širitve najuspešnejša zunanja politika EU, ki prinaša mir, stabilnost, blaginjo in nove možnosti ne le za nove članice, temveč za vse državljanke in državljane EU," je sporočila in menila, da je to v geopolitičnem okolju, ko je Rusija neizzvano napadla Ukrajino in s tem vnesla vojno na evropsko celino, še posebej pomembno.

Zavrnila je očitke, da bi kdajkoli imela proruska stališča, kar so med sredinim zaslišanjem v odboru DZ za evropske zadeve izpostavili poslanci SDS.

Žan Mahnič je spomnil na njeno izjavo za naš medij iz marca 2022, ki jo je v prispevku o slovenski kandidatki v sredo izpostavil tudi spletni portal Politico, "da je treba na račun Rusije izreči vse kritike, vendar si ne smemo zapirati vrat" ter da je imela "Slovenija z Rusijo ves čas dobre odnose, v času vlade Janeza Janše pa smo doživeli premik proti ZDA in oddaljitev od Rusije".

"Nikoli nisem imela proruskih stališč. Navedba v medijih je vzeta iz konteksta in gre za očitno manipulacijo," je zatrdila Kos in poudarila, da so avtorji diskreditacije izpustili prvi del njenega odgovora.

Kot je poudarila, je ta vključeval tudi navedbo, da je "dejstvo, da je Rusija agresor in da krši mednarodno pravo, dejstvo je, da trpi civilno prebivalstvo in da Rusija laže, ko govori, da civilne ustanove niso tarče. To je vsekakor treba obsoditi".

Podobna stališča je sicer izrazila že v blogu v časa kampanje za predsedniške volitve leta 2022, ko je ob pomenu nadaljnje podpore Ukrajini in njeni pravici do samoobrambe kot končni cilj vseh ukrepov izpostavila mir, za katerega pa da je vedno potrebna diplomatska rešitev. "Toda mir za vsako ceno ali z zamrznitvijo statusa quo bi pomenil Putinovo zmago, zmago agresorja," je zapisala.

Po sredini obravnavi na odboru DZ bo danes kandidaturo Marte Kos uradno potrdila vlada. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ji je v torek namenila resor za širitev, vzhodno soseščino in povojno obnovo Ukrajine. Čaka jo še zaslišanje v Evropskem parlamentu, ki ga mora za zasedbo položaja uspešno prestati.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 18:42 19. September 2024.

    Pa saj so vodilni v SDS bili komunisti, delali v obveščevalni, kradli tajne spise iz arhivov, preprodajali orožje, nepremičnine, podjetja …

  • 18:24 19. September 2024.

    Rusi so vedno v zgodovini in tudi sedaj prinesli samo revščino, bedo, nazadovanje, smrt...nikoli osvoboditve in napredka in ravno zato …

  • 17:49 19. September 2024.

    kaj se sploh gre ta udbaška lajdrica?...v penzijo naj gre, pa mir naj da, EU je ne potrebuje...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.