Mami ni mogel vrniti klica, ustrelili so ga v glavo in srce

Foto: sobotainfo.com
Foto: sobotainfo.com
Umor 39-letnega Kidričana Andreja Kirbiša naj bi, tako obtožnica, naročil njegov dolžnik Kristijan Slodnjak iz Polenšaka.
Oglej si celoten članek

Truplo 39-letnega Andreja Kirbiša iz Kidričevega, ki se je ukvarjal s preprodajo avtomobilov in posojanjem denarja, je 17. februarja lani pozno zvečer našel občan. Ležalo je ob volkswagnu touranu, parkiranem na makadamski poti k spomeniku NOB v Mostju pri Juršincih. Za podjetnika so bili usodni trije streli v glavo in srce, morilec naj bi uporabil pištolo crvena zastava 57 ali ruskega tokareva.

Foto: Večer Kristijan Slodnjak Firma v stečaj

Čeprav slabo leto in pol po hladnokrvnem umoru še ni znano, kdo je pritiskal na petelina, so kriminalisti že kmalu aretirali 38-letnega Kristijana Slodnjaka, lastnika zavarovalnice Slofin v stečaju. Ta si je že leta 2016 od Kirbiša izposodil denar in v zameno pristal na visoke obresti, z vračili pa zaostajal, sploh ker mu posel ni šel dobro od rok. Z likvidacijo posojilodajalca bi se torej znebil visokega dolga, je prepričano tožilstvo.

Usodnega dne ob devetih zvečer naj bi se Slodnjak dogovoril s Kirbišem, da mu vrne nekaj denarja, toda na sestanek v Mostju ga ni bilo, ker je v Benediktu sklepal zavarovanje pri neki stranki. Preiskovalci so prepričani, da si je tako zagotovil alibi.

Minuli petek je na okrožnem sodišču na Ptuju pričala Pavla Kirbiš. Z mlajšim sinom se je na kratko slišala okrog pol sedmih zvečer, takrat ji je dejal, da jo bo poklical nazaj, a je ni, jo je pa ob pol štirih zjutraj znanec obvestil, da je mrtev. "Klicala sem na 113, kjer mi niso hoteli dati podatkov z obrazložitvijo, da ne morejo vedeti, s kom govorijo. Poklicala sem še drugič in tretjič, takrat mi je policist rekel, da bodo poslali reševalce k meni. Nisem jih čakala, sedla sem v avto in se odpeljala k starejšemu sinu v Majšperk. Ko je tja prišla tudi policija, jim je sin povedal, da že ve, kaj se je zgodilo,"  je po poročanju Večera Kirbiševa povedala sodnici Bernardi Galun.

V preteklosti kadil travo

Obramba – Slodnjaka, ki se zagovarja z molkom, brani odvetnik Andrej Kac – skuša že ves čas dokazati, da je imel Kirbiš več dolžnikov, in da je bil sumljivega slovesa, celo član hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z drogo, a je to zavrnil že glavni preiskovalec umora Marko Vehovar. Pavla Kirbiš je kljub temu morala odgovarjati na tovrstna vprašanja, denimo, če je njen sin užival mamila: "Ne bom si zatiskala oči, v preteklosti je kadil travo." Mimogrede, obdukcija je pokazala, da pred smrtjo ni užival ne droge in ne alkohola.

Ker je Slodnjak v hišnem priporu, se sojenje nadaljuje tudi med sodnimi počitnicami. V ponedeljek je tako pričal mariborski odvetnik Simon Dolinšek, ki je Kirbiša videl še dobre pol ure pred smrtjo. Kidričanu, ki je bil njegova stranka, je sestavljal predvsem ugovore na obvestila o cestnoprometnih prekrških, 17. februarja pa sta se dobila zaradi predkazenskega postopka, v katerem se je znašel zaradi groženj policistu, ki ga je ustavil med vožnjo. Kirbiš je Dolinšku sicer zagotovil, da možu postave ni grozil, ampak le rekel, da bo z njim rešil po svoje. To naj bi pomenilo, tako odvetnik, da bo policistovi ženi razkril, da jo mož vara z neko natakarico.

Tistega večera je Kirbiš  povedal Dolinšku, da ima ob 21. uri sestanek, ne pa tudi, s kom. Še isto noč so ga klicali policisti: "Vprašali so me, ali sem odvetnik od Kirbiša in če se lahko dobimo. Povabil sem jih k sebi, ob njihovem prihodu jih sploh nisem razumel, kdo je mrtev. Ko sem izvedel, da Andrej, sem bil pretresen in jih povabil v hišo. Nudil sem jim vse informacije, ki sem jih imel."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:09 19. Julij 2023.

    Pogosto je tožilstvo nesposobno! Da ne omenjam delo kriminalistične policije! Nešteto krat videno!

  • 13:52 19. Julij 2023.

    Sicer nisem spremljal v detalje vendar mi celotna zadeva diši po končanju tako kot v primeru Makoter, Tekavčevo ali pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.